Prije kuhanja juhe namočite sušene smrčke. Stavite ih u srednju posudu i prelijte s 3 šalice tople vode. Ostavite 30 minuta pa ih procijedite. Vodu od namakanja sačuvajte, a smrčke grubo nasjeckajte.
Na tri žlice maslaca prepržite ljutiku. Pržite je oko 7 minuta dok ne postane staklasta pa dodajte češnjak i pržite još minutu. Dodajte nasjeckane svježe šampinjone. Pojačajte plamenik i pržite nekoliko minuta pa dodajte nasjeckane smrčke. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se kuha 10 minuta.
Pojačajte vatru i dodajte prošek.
Dodajte još tri žlice maslaca u lonac i ostavite da se otopi. Potom stavite brašno i dobro promiješajte. Kuhajte tako 2 do 3 minute.
U lonac dodajte jednu šalicu vode od namakanja smrčaka i miješajte dok se brašno ne otopi. Dodajte temeljac i začine.
Pojačajte vatru kako bi juha krenula ključati. Potom smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta.
Kada je juha kuhana izvadite lovorov list i umiješajte slatko vrhnje. Dodajte soli i papra ukoliko je potrebno.
Juhu ukrasite nasjeckanim vlascem i peršinom te poslužite.