Stabljike brokule odvojite od cvjetova, pa stabljike narežite na tanke ploške, a cvjetove na manje komade.
U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac, a zatim umiješajte i ulje. Dodajte ljutiku i kuhajte, miješajući, dok ne omekša, 3 do 4 minute.
Dodajte brokulu, krumpir narezan na kockice, žličicu soli i prstohvat papra i kuhajte, povremeno miješajući, dok brokula ne postane svijetlo zelena, otprilike 5 minuta.
Dodajte temeljac i 500 ml vode. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok brokula i krumpir ne omekšaju, 10 do 15 minuta. Ostavite da se ohladi 5 minuta.
Brokule stavite u blender i od njih napravite pire, a po potrebi dodajte još 200 ml vode. Vratite ih u lonac, umiješajte vrhnje, zatim zagrijte na laganoj vatri i po potrebi razrijedite s još vode.
Na samom kraju dodajte sok od limuna, dodatno začinite solju i paprom, prelijte s još vrhnja i poslužite.