Karamele od kave

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Karamele od kave by Gorski kotao Gorski kotao
Karamele od kave by Gorski kotao Gorski kotao
Karamele od kave by Gorski kotao Gorski kotao
Karamele od kave by Gorski kotao Gorski kotao
Karamele od kave by Gorski kotao Gorski kotao
Karamele od kave by Gorski kotao Gorski kotao

Prave domaće karamele okusa i mirisa kave koje zamirišu cijelu kuću, koje su baš slatke, onako da vam ispune cijela usta. Ovo je slatkiš za kojim ćete posegnuti kada vam treba samo zalogaj slatkog, baš poput bombona. Još ako ste ljubitelj mirisa i okusa kave, ovo svakako morate kušati.

Sastojci

Broj porcija
8
500 mlnezaslađenog vrhnja za šlag
350 gšećera u prahu
100 mljake crne kave

Priprema

1Zagrijte vrhnje i dodajte šećer

U dubokoj i širokoj posudi koja ima neprijanjajuće dno zagrijte vrhnje i dodajte šećer u prahu.


2Kuhajte smjesu

Smjesu kuhajte na laganoj vatri dok se ne reducira, otprilike 1 sat.


3Dodajte kavu

Kada je smjesa gušća, puna mjehurića te je poprimila boju svijetle karamele, dodajte kavu. Dobro promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok smjesa ne postane jako gusta i reducirana.


4Smjesu izlijte na lim za pečenje

Vruću smjesu izlijte na lim obložen masnim papirom, ostavite na hladnom da se potpuno stegne.


5Narežite karamele

Ovisno koliko ste smjesu reducirali, može se rezati nakon par sati ili idućeg dana. Narezane karamele čuvajte u staklenoj posudici s poklopcem.


Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.