Zafrkanci sa slaninom i sirom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Zafrkanci sa slaninom i sirom  by Shutterstock Shutterstock
Slanina, sir i šećer namirnice su koje će dati slatko slani okus ovim zafrkancima. Bit će vam potrebno i lisnato tijesto te začini, a ako niste ljubitelj ljutoga preskočite kajenski papar.

Sastojci

Broj porcija
26
110 gsvijetlog ili tamnog smeđeg šećera
1 žlicasjeckanog ružmarina (po ukusu više)
sol
500 glisnatog tijesta
1jaje, umućeno
120 gnaribanog cheddar sira (ili mješavina sireva po izboru)
1 žličicakajenskog papra (po ukusu više)
24trakice slanine

Priprema

1Pripremite lim za pečenje

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite aluminijskom folijom ili papirom za pečenje. Rešetku u pećnici stavite na gornji dio pećnice.


2Sjedinite začine

U plićoj posudi sjedinite smeđi šećer, ružmarin te prstohvat soli.


3 Oblikujte zafrkance

Lisnato tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu te ga premažite jajetom. Pospite sirom i kajenskim paprom. Valjak za tijesto pobrašnite pa prijeđite preko tijesta kako biste utisnuli sir. Tijesto preklopite, zatim izrežite na 24 trakice široke otprilike 1,5 cm. Krajeve stisnite, zatim svaku trakicu nekoliko puta zavrnite kako bi sir ostao u tijestu. U redu je ako slučajno koji komadić sira ispadne.


4Omotajte slaninom

Uzmite komadić slanine te ga omotajte oko zafrkanca. Ponovite postupak sa svim zafrkancima.


5Uvaljajte u začine

Zafrkance uvaljajte u smjesu s ružmarinom i šećerom te ih slažite na pripremljeni lim za pečenje.


6Pecite

Pecite 25 do 40 minuta. Nakon 15 minuta okrenite lim te nastavite još malo peći. Poslužite ih tople ili sobne temperature.

Napomena

Peče se između 25 i 40 min, ovisno o jačini pećnice i veličini zafrkanaca.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.