Stavite kefirna zrnca u staklenku i dodajte mlijeko, ostavljajući oko 2 cm prostora ako koristite staklenku s poklopcem ili najmanje 5 cm prostora za staklenku prekrivenu krpom.
Ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi između 18 i 24 sata. Kada se mlijeko zgusne, dobili ste kefir. Možda se stvrdnuo i razdvojio, pri čemu su se stvorili džepovi sirutke, ali to je sasvim normalno.
Ako ga ne možete ili ne želite odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju kojom okus može postati prilično jak. Kefir možete procijediti bilo kada tijekom sljedećih 48 sati.
Procijedite kefir u stakleni vrč ili bocu. Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje.
Možete ga popiti odmah ili ohladiti (malo limunove korice ili kap limunovog soka daje izvrstan svježi okus). Čuvanje u hladnjaku usporit će fermentaciju mikroba i trebao bi ostati upotrebljiv 7-10 dana.
Da biste napravili još kefira, isperite staklenku, vratite zrnca (nemojte ih prati, nema potrebe) i krenite iznova.