Domaći kefir

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
24h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći kefir by Shutterstock Shutterstock

Kefir je specifični mliječni proizvod iz skupine fermentiranih mlijeka. Pomaže u jačanju imunološkog sustava, poboljšava probavu, pomaže u regulaciji kolesterola i ima brojne druge korisne učinke.

Sastojci

Broj porcija
2
1 lpunomasnog mlijeka
½ žličicekefirnih zrna
staklena posuda
drvena kuhača
cjedilo

Priprema

Stavite kefirna zrnca u staklenku

Stavite kefirna zrnca u staklenku i dodajte mlijeko, ostavljajući oko 2 cm prostora ako koristite staklenku s poklopcem ili najmanje 5 cm prostora za staklenku prekrivenu krpom.


Ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata

Ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi između 18 i 24 sata. Kada se mlijeko zgusne, dobili ste kefir. Možda se stvrdnuo i razdvojio, pri čemu su se stvorili džepovi sirutke, ali to je sasvim normalno.


Procijedite ili spremite u hladnjak

Ako ga ne možete ili ne želite odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju kojom okus može postati prilično jak. Kefir možete procijediti bilo kada tijekom sljedećih 48 sati.


Procijedite kefir u stakleni vrč ili bocu. Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje.


Koristite odmah ili ohladite

Možete ga popiti odmah ili ohladiti (malo limunove korice ili kap limunovog soka daje izvrstan svježi okus). Čuvanje u hladnjaku usporit će fermentaciju mikroba i trebao bi ostati upotrebljiv 7-10 dana.


Ponovite postupak

Da biste napravili još kefira, isperite staklenku, vratite zrnca (nemojte ih prati, nema potrebe) i krenite iznova.

Napomena

Ne preporučuje se korištenje metalnih predmeta, kao ni plastičnih posuda. Također se preporučuje da se prve 2-3 ture kefira bace - jer napitak obično bude prejak.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.