U posudi pomiješajte na kockice izrezan maslac, šećer i brašno te miksajte s mikserom dok ne dobijete homogeno tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi i stegne, oko 1 sat.
Ogulite jabuke, narežite ih na sitne komadiće, a zatim ih kratko propirjajte u tavi.
Dodajte cimet, vanilin šećer i šećer u pirjane jabuke. Po želji dodajte i malo ruma za aromu i marmeladu po vašem izboru (Ja sam koristila marmeladu od breskve).
Sve dobro promiješajte.
Podijelite ohlađeno tijesto na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite ga na dno posude za pečenje.
Malo izbockajte tijesto vilicom kako se ne bi napuhalo tijekom pečenja.
Preko tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka.
Drugi dio tijesta također razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite ga na trake.
Trake tijesta poslažite na nadjev od jabuka u rešetkastom uzorku.
Pitu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite je oko 25 do 30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
Ohlađenu pitu s jabukama i cimetom možete poslužiti kao ukusnu poslasticu uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlag. Uživajte u slastici s obitelji i prijateljima!