Sočna rolada s čokoladnom kremom i narančom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Sočna rolada s čokoladnom kremom i narančom
Jednostavnost pripreme, sočan biskvit s narančom, krema od čokolade, slatkog vrhnja i naranče, čokoladna glazura s medom...teško da će koga ostaviti ravnodušnim!

Sastojci

Broj porcija
16
5jaja
5 žlicašećera
1vanilin šećer
1 prstohvatsoli
3 žlicemlijeka
5 žlicasuncokretovog ulja
½ žličicepraška za pecivo
5 žlicaglatkog brašna
500 mlslatkog vrhnja
500 gtamne čokolade
7 gmaslaca
1 žličicameda

Priprema

1 Biskvit

Pjenasto izmiksajte žumanjke, šećer, sol i vanilin šećer, potom dodajte naribanu koricu i sok od naranče, mlijeko, ulje i na kraju prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.


Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa ga lagano, ručno umiješajte u gornju smjesu.


Dobivenu biskvitnu smjesu istresite u protvan za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.


Smjese je dovoljno za veliki protvan dimenzija cca 30x33 cm.


Biskvitnu smjesu pecite 20-ak minuta na 150°C s uključenim ventilatorom.


Pečeni biskvit istresite na veću čistu kuhinjsku krpu koju možete lagano posipati kristal šećerom (to je jedan od načina kako se biskvit ne bi zalijepio za krpu), uklonite papir za pečenje i lagano ga zarolajte. Pustite da se ohladi.


2 Krema

Natrgajte na komadiće (ili nasjeckajte) 300 g čokolade.


Zagrijte 300 ml slatkog vrhnja do vrenja, maknite s vatre, ubacite čokoladu i 5 g maslaca, pa miješajte da se sve otopi i da dobijete finu glatku kremu.


Pustite da se ohladi.


U ohlađenu kremu umiješajte naribanu koricu 1 naranče i sve kratko izradite mikserom (2-3 minute) da krema poveća volumen i postane rahla i pjenasta.


3 Složite roladu

Ohlađeni biskvit pažljivo odrolajte, premažite kremom, zarolajte i stavite u hladnjak da se stisne i ohladi.


Ohlađenu roladu prelijte čokoladnom glazurom koju napravite slično kao i kremu:


Zagrijte 200 ml slatkog vrhnja, maknite s vatre, umiješajte 200 g nasjeckane čokolade, 2 g maslaca, čajnu žličicu meda, pa sve dobro izmiješajte i prelijte preko rolade.


Za glazuru sve ručno miješate, ne trebate mikser.


Roladu još jednom stavite u hladnjak da se glazura stisne.


Okusi su puno intenzivniji ostavite li roladu prije rezanja i serviranja, malo na sobnoj temperaturi.

Snježana Drusany
Snježana Drusany