Buhtle s pekmezom

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Buhtle s pekmezom
Buhtle s pekmezom

Hrskava korica premazana maslacem, mirisno tijesto meko poput perca, punjeno finim domaćim pekmezom ili čokoladom… Savršene su tople, ohlađene ili drugi dan (ako ostane koja).

Sastojci

Broj porcija
6
750 gglatkog brašna
400 mltoplog mlijeka
15 gkvasca
75 gšećera
2žumanjka
13 gsoli
45 mlulja
naribana korica jednog limuna
pekmez po izboru ili čokolada za nadjev

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Aktivirajte suhi kvasac tako da ga pomiješate s 50 ml tople vode i 1/2 žličice šećera. Neka odstoji 10-tak minuta da kvasac nabubri.


U prosijano brašno umiješajte sol i šećer, dodajte žumanjke, koricu limuna, ulje i aktivirani kvasac. Miješajte postupno dodajući toplo mlijeko


Kada se svi sastojci sjedine u tijesto, prebacite da na nauljenu površinu i nastavite mijesiti rukama 5-7 minuta


Tijesto treba omekšati, postati sjajno i glatko. Ako se lijepi, dodatno nauljite radnu površinu i ruke i nastavite mijesiti.


2 Ostavite da se digne

Stavite ga u nauljenu posudu i prekrijte prijanjajućom folijom. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže oko 45 minuta ili dok udvostruči volumen.


Ponovno ga prebacite na nauljenu površinu i laganim pokretima istisnite zrak.


3 Podijelite i oblikujte

Podijelite tijesto na kuglice jednake težine, 70 g svaka. Svaku kuglicu tijesta rukama razvucite i stanjite na veličinu dlana.


U sredinu tijesta stavite žličicu pekmeza ili kockicu čokolade. Tijesto dobro zalijepite i rukama oblikujte kuglu/ buhtlu


4 Ostavite da se dignu pa ispecite

Slažite u maslacem namazan lim. Ostavite buhtle da se ponovno dižu, oko 30 minuta.


Pecite oko 25 min na 200°C. Vruće buhtle premažite otopljenim maslacem kako bi korica bila sjajna.