Keksi s bademom i začinima

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Keksi s bademom i začinima
Keksi s bademom i začinima

Sastojci

Broj porcija
90
150 gmaslaca
130 gsmeđeg šećera
1jaje
1 žličicamljevenog cimeta
1 prstohvatmljevenog klinčića
½ žličicemljevenog đumbira
60 gmljevenih badema
300 gbrašna
1 žličicapraška za pecivo

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Omekšali maslac, jaje i šećer pjenasto izradite mikserom dok smjesa ne postane blijeda.


U izrađeno dodajte mljevene bademe i začine, te sjedinite mikserom kako bi se začini jednoliko rasporedili.


U posebnoj zdjelici izvažite brašno i pomiješajte ga s praškom za pecivo, pa dodajte u ostatak sastojaka.


Tijesto umijesite tako da rukama mrvite sve sastojke dok ne postane sve iste boje (ne vide se bijeli tragovi brašna) i tijesto se može oblikovati u kuglu.


2 Ostavite da odmori

Oblikovanu kuglu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite najmanje sat vremena u hladnjaku.


Na pobrašnjenoj radnoj podlozi ili silikonskom podlošku razvaljajte tijesto na debljinu od 4 mm.


3 Izrežite oblike

Keksići će biti hrskaviji što je tijesto tanje razvaljano. Izrezujte oblike i slažite ih na pleh s papirom za pečenje. Plehove s izrezanim keksićima prije pečenja stavite dva sata u hladnjak.


4 Pecite

Jedan po jedan pleh vadite iz hladnjaka i pecite 10-ak minuta na 200 stupnjeva s gornjim i donjim grijačem ili 175 stupnjeva s ventilatorom. Keksići su pečeni kada rubovi poprime tamniju boju.


Savjet: na svakom plehu neka bude samo jedna vrsta izrezanih motiva da bi se svi keksići jednoliko ispekli.