Komiška pogača

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Komiška pogača
Komiška pogača
Komiška pogača
Komiška pogača
Bogata nadjevom, komiška pogača prava je kulinarska delicija s našeg dalekog otoka. Uz čašu crnog vina naprocjenjivo je zadovoljstvo svakog obožavatelja finih i sočnih jela.

Sastojci

Broj porcija
16

Tijesto

800 gglatkog brašna
300 goštrog brašna
1kocka svježega kvasca
2 žličicesoli
3 žlicemaslinovog ulja
400mlake vode

Nadjev

2velike glavice crvenog luka
800 gsjeckane rajčice (može iz limenke)
30polovica slanih inćuna (ili srdela)
kapare, svježi peršin
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Od navedenih sastojaka umijesite mekano tijesto, prekrijte krpom i pustiti da se diže.


2 Napravite nadjev

Nasjeckajte luk na kockice te pirjajte na maslinovom ulju da požuti. Posolite i dodajte sjeckane rajčice, pa pirjajte 15-ak minuta da se napravi gusti umak.


Skinite s vatre i dodajte nasjeckani peršin i papar. Pustite da se hladi.


3 Složite pogaču

Tijesto podijeliti na dva nejednaka dijela (donje veće, gornje manje) i oba tijesta razvaljajte.


Položite veće tijesto u lim u koji ste stavili papir za pečenje. Rubovi tijesta trebaju prelaziti preko ruba lima za pečenje.


Tijesto prekrijte umakom i preko toga pobacajte grubo natrgane slane inćune i kapare.


Pokrijte manjim razvaljanim tijestom i donji dio tijesta prebacite preko gornjeg, a rubove dobro pritisnite vilicom.


Vilicom napikajte na nekoliko mjesta da tijesto u pečenju ne stvara mjehure te ostaviti 15-ak minuta da tijesto odmori.


4 Ispecite

Pecite 30 do 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.


Pečenu pogaču odmah izvadite na podlogu i premažite maslinovim uljem s malo soli. Ne pokrivajte kako bi korica ostala krckava, a sredina meka.


Ostavite 10-ak minuta i režite na kvadrate te poslužite.