Stavite šećer u široku tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Morate biti strpljivi i ostati uz tavu, ali nemojte miješati šećer, već jednostavno protresite tavu s vremena na vrijeme kako šećer ne bi zagorio.
Nemojte doći u iskušenje da pojačate vatru. Šećer će se početi topiti i doći će trenutak kada će se pretvoriti u karamel, a ako požurite, vjerojatno će zagorjeti.
Početak otapanja počinje polako. Protresite tavu da se ne zalijepi ili previše porumeni. Topljenje šećera će se ubrzo pojačati, ali ostanite pri povremenom pomicanju tave.
Imajte na umu da će se šećer početi lijepiti za stijenke tave tijekom mućkanja. Imajte pri ruci kuhinjski kist ili nešto s čime povremeno možete proći po stijenkama kako biste ostrugali šećer.
Čim se šećer skroz rastopio, maknite ga s vatre i dodajte maslac. Nemojte čekati da skroz potamni i počne se dimiti.
Budite oprezni jer bi iznimno vrući šećer mogao prskati i izazvati ozbiljne opekotine. Energično umutite maslac pjenjačom tako da se skroz sjedini sa šećerom.
Dodajte vrhnje i umiješajte ga u umak. Umak će poprimiti oblik i postati gust i gladak. Dodajte sol i ponovno promiješajte.
Pustite da se slani karamel umak ohladi pa ga ulijte u staklenku, pokrijte poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Može se čuvati do mjesec dana.