Slani karamel umak

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
18min
Ukupno vrijemeUkupno
23min
KompliciranostTežina
Cijena
Slani karamel umak by Shutterstock Shutterstock

Ovaj slani karamel umak se priprema od samo nekoliko jednostavnih sastojaka – šećera, maslaca, vrhnja i soli. Brzo se priprema, a možete ga koristiti kao preljev ili nadjev za raznovrsne slastice. Mogućnosti su beskrajne!

Sastojci

Broj porcija
12
200 gšećera
90 gmaslaca
120 mlvrhnja za šlag
1 prstohvatkrupne soli

Priprema

1Stavite šećer u tavu

Stavite šećer u široku tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Morate biti strpljivi i ostati uz tavu, ali nemojte miješati šećer, već jednostavno protresite tavu s vremena na vrijeme kako šećer ne bi zagorio.


Nemojte doći u iskušenje da pojačate vatru. Šećer će se početi topiti i doći će trenutak kada će se pretvoriti u karamel, a ako požurite, vjerojatno će zagorjeti.


2Ostružite šećer sa stijenki tave

Početak otapanja počinje polako. Protresite tavu da se ne zalijepi ili previše porumeni. Topljenje šećera će se ubrzo pojačati, ali ostanite pri povremenom pomicanju tave.


Imajte na umu da će se šećer početi lijepiti za stijenke tave tijekom mućkanja. Imajte pri ruci kuhinjski kist ili nešto s čime povremeno možete proći po stijenkama kako biste ostrugali šećer.


3Maknite s vatre i dodajte maslac

Čim se šećer skroz rastopio, maknite ga s vatre i dodajte maslac. Nemojte čekati da skroz potamni i počne se dimiti.


Budite oprezni jer bi iznimno vrući šećer mogao prskati i izazvati ozbiljne opekotine. Energično umutite maslac pjenjačom tako da se skroz sjedini sa šećerom.


4Dodajte vrhnje

Dodajte vrhnje i umiješajte ga u umak. Umak će poprimiti oblik i postati gust i gladak. Dodajte sol i ponovno promiješajte.


5Pohranite u staklenku

Pustite da se slani karamel umak ohladi pa ga ulijte u staklenku, pokrijte poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Može se čuvati do mjesec dana.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.