Profiteroli s čokoladnim preljevom prema receptu Mary Berry

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Profiteroli s čokoladnim preljevom prema receptu Mary Berry by freepik freepik

Recept za klasični desert iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kako ga priprema slavna Mary Berry.

Sastojci

Broj porcija
12
50 gmaslaca
150 mlvode
75 gvišenamjenskog brašna, prosijanog
2razmućena jaja
200 mlvrhnja za šlag
1razmućeno jaje, za premaz

Čokoladni preljev

75 mlvrhnja za šlag
75 gtamne čokolade, razlomljene na komadiće

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 220°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.


2Pripremite tijesto

Stavite maslac i vodu u manji lonac na jaku vatru i kuhajte dok voda ne zakipi i dok se maslac ne otopi.


Maknite s vatre i odmah dodajte svo brašno odjednom. Brzo tucite drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini i ne dobijete glatko, gusto tijesto.


Malo po malo dodajte razmućena jaja, dobro miješajući nakon svakog dodavanja, sve dok se jaja ne sjedine i tijesto ne postane gusto i glatko.


3Ispecite kuglice tijesta

Žlicom stavljajte 12 kuglica tijesta na lim za pečenje. Premažite dodatnim razmućenim jajem i pecite 10 minuta.


Nakon 10 minuta, smanjite temperaturu na 190°C i pecite još 20 minuta.


4Prerežite profiterole na pola

Isključite pećnicu i izvadite profiterole. Prerežite svaki na pola i stavite prerezanom stranom prema gore natrag na lim za pečenje. Vratite u pećnicu na 15-20 minuta kako bi se osušili.


5Pripremite preljev

U međuvremenu pripremite čokoladni preljev. Ulijte vrhnje za preljev u lonac i zagrijte dok ne postane vruće. Dodajte čokoladu i miješajte dok se nije otopila. Kad se čokolada otopila, maknite s vatre i ostavite na hladnom mjestu da se zgusne.


6Umočite profiterole u preljev

Nakon što su se profiteroli osušili i postali hrskavi, umočite jednu polovicu u čokoladni umak i stavite na rešetku da se stegne. Ponovite s polovicom svih profiterola.


7Umutite vrhnje

Ulijte vrhnje u veliku zdjelu i mutite pjenjačom dok ne dobijete mekane vrhove.


Na polovice profiterola koje niste umočili u čokoladni preljev, stavite veću količinu tučenog vrhnja, a zatim poklopite polovicom uronjenom u čokoladu. Ponovite sa svim profiterolima.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.