Mousse Au Chocolate

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Mousse Au Chocolate

Čokoladni mousse prema originalnom receptu Adélie Bakerie predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje čokolade.

Sastojci

Broj porcija
6
100 gtamne čokolade
50 g maslaca
3 žlicešećera
100 mlcrème fraiche
6jaja
Napomena: Kiselo vrhnje je najbolja zamjena za crème fraiche, ali nije tako bogato jer ima manje masnoće.

Priprema

1Otopite čokoladu

40% čokolade ostavite sa strane, a ostatak izlomite na komadiće.


U tavi rastopite maslac.


U maslac dodajte razlomljenu čokoladu, kuhajte na laganoj vatri i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.


2Miksajte žumanjke

Razbijte jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka.


Žumanjke miksajte sa šećerom pa u tu smjesu dodajte otopljenu čokoladu i crème fraiche.


3Izradite snijeg od bjelanjaka

Izradite bjelanjke u čvrsti snijeg i umiješajte ih u smjesu s čokoladom.


Kada dodajete bjelanjke u smjesu sa žumanjcima i čokoladom, cilj je zadržati što više zračnih mjehurića u bjelanjcima, što će gotovu smjesu učiniti laganijom i pjenastijom. Da biste to postigli, morate pažljivo "savijati" smjesu, koristeći drvenu žlicu ili kuhinjsku lopaticu, podižući je od dna prema vrhu. Taj način miješanja pomaže u očuvanju zračnih mjehurića u bjelanjcima, što gotov proizvod čini svjetlijim i prozračnijim.


4Poslužite

Gotovi mousse podjelite u keramičke ili staklene posudice.


Preostalu tamnu čokoladu naribajte za dekoraciju. Mousse možete ukrasiti čokoladnim strugotinama, kao i komadićima lješnjaka, badema, ili bilo kojim drugim dodacima koji vam se sviđaju, kao što je svježe voće ili šlag.