40% čokolade ostavite sa strane, a ostatak izlomite na komadiće.
U tavi rastopite maslac.
U maslac dodajte razlomljenu čokoladu, kuhajte na laganoj vatri i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Razbijte jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke miksajte sa šećerom pa u tu smjesu dodajte otopljenu čokoladu i crème fraiche.
Izradite bjelanjke u čvrsti snijeg i umiješajte ih u smjesu s čokoladom.
Kada dodajete bjelanjke u smjesu sa žumanjcima i čokoladom, cilj je zadržati što više zračnih mjehurića u bjelanjcima, što će gotovu smjesu učiniti laganijom i pjenastijom. Da biste to postigli, morate pažljivo "savijati" smjesu, koristeći drvenu žlicu ili kuhinjsku lopaticu, podižući je od dna prema vrhu. Taj način miješanja pomaže u očuvanju zračnih mjehurića u bjelanjcima, što gotov proizvod čini svjetlijim i prozračnijim.
Gotovi mousse podjelite u keramičke ili staklene posudice.
Preostalu tamnu čokoladu naribajte za dekoraciju. Mousse možete ukrasiti čokoladnim strugotinama, kao i komadićima lješnjaka, badema, ili bilo kojim drugim dodacima koji vam se sviđaju, kao što je svježe voće ili šlag.