Tiramisu s jagodama i bijelom čokoladom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Tiramisu s jagodama i bijelom čokoladom

Tiramisu, jedna od najpoznatijih talijanskih slastica, no ovaj put u malo drugačijem izdanju. Svi već znamo da su jagode i bijela čokolada dobitna kombinacija pa su ovaj klasik učinila još boljim.

Sastojci

Broj porcija
12

Krema

750 gmascarpone sira
200 mlslatkog vrhnja
100 gbijele čokolade
150 gšećera
6žumanjaka
1 žličicapaste od vanilije

Umak od jagoda

250 gjagoda
3 žlicešećera
1 žličicagustina
30 mlvode

Dodatno

400 gpiškota
200 mlsoka od jagode
200 gsvježih jagoda
15 gdehidriranih jagoda (sameljite ih u sjeckalici, kroz sito ih nanesite po površini tiramisua)

Priprema

1 Krema

Žumanjke i šećer pjenasto izmutite pjenjačom ili mikserom te smjesu kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta, nakon čega ćete ju ohladiti (30-ak min).


Kremu dok se hladi povremeno promiješajte da vam se ne stvore grudice.


Mascarpone sir prvo dobro izmješajte pa onda dodajte kremu od žumanjaka i šećera te otopljenu bijelu čokoladu  pa sve dobro izmiksajte.


Zatim u kremu postepeno dodajte i umiješajte tučeno slatko vrhnje (slatko vrhnje izmiksajte zajedno s pastom od vanilije). Te biste nakon toga trebali dobiti glatku kremu.


2 Umak od jagoda

Pomiješajte sve sastojke (osim vode i gustina) u lončiću i kuhajte dok jagode ne omekšaju kada omekšaju sve izmiksajte štapnim mikserom kako bi dobili teksturu preljeva.


Zatim ponovno vratite na vatru te dodajte pomiješani gustin s vodom pa kuhajte još 2-3 min. Preljev potom dobro ohladite.


3 Slaganje tiramisua

Prilikom slaganja tiramisua piškote namočite u soku od jagoda.


Na složeni red piškota stavljate polovicu kreme pa na tu kremu prelijte umak/preljev od jagoda.


Zatim stavljate još jedan red piškota i na njih ostatak kreme.


Kremu zagladite , pospite prahom od dehidriranih jagoda te rasporedite svježe jagode po vrhu.


Tiramisu hladite najmanje 4 sata prije konzumiranja, a idealno bi bilo preko noći.