Varivo od zelene leće i patlidžana Yotama Ottolenghija

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Varivo od zelene leće i patlidžana Yotama Ottolenghija by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept za varivo od leće s patlidžanom i rajčicom je jednostavan i ukusan način da unesete puno hranjivih sastojaka u svoju prehranu. Najprije pržimo češnjak, luk i začine u tavi, zatim dodajemo patlidžan i rajčicu i pržimo ih dok ne postanu mekani i zlatno smeđi. Nakon toga dodajemo leću i tekućinu i kuhamo dok leća ne postane mekana. Na kraju, dodajemo kiselo vrhnje i poslužujemo s dodatkom začina po želji.

Sastojci

Broj porcija
4
3 žlicemaslinovog ulja
3 češnjačešnjaka, sitno nasjeckanog
160 gcrvenog luka, sitno nasjeckanog
1½ žličicesvježeg timijana
450 gpatlidžana, narezanih na ploške debljine oko 2 cm
200 gcherry rajčica
180 gzelene leće
500 mlpovrtnog temeljca
80 mlsuhog bijelog vina
450 mlvode
100 gkiselog vrhnja
1 žličicačili pahuljica
2 žlicesvježeg origana
sol i papar

Priprema

1Pirjajte luk

Stavite 2/3 ulja u veliku i duboku tavu pa zagrijte na srednje jakoj vatri.


Dodajte češnjak, luk, timijan i prstohvat soli. Pirjajte 8 minuta, često miješajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno smeđu boju.


Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane, a ulje ostavite u tavi.


2Pržite patlidžane i rajčice

Stavite patlidžane i rajčice u zdjelu te ih posolite s prstohvatom soli i obilno začinite paprom.


U istu tavu dodajte preostalo ulje i, kada se ulje zagrije, dodajte patlidžane i rajčice. Pržite ih na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, često miješajući, dok patlidžani ne omekšaju i ne dobiju zlatno-smeđu boju, a rajčice se počnu crniti.


3Dodajte leću, temeljac, vino i vodu

Vratite češnjak i luk u tavu, dodajte leću, temeljac, vino, vodu i prstohvat soli.


4Kuhajte na laganoj vatri

Stavite na vatru, pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, dok leća ne omekša, ali zadrži teksturu.


5Poslužite

Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi s malo kiselog vrhnja, maslinovog ulja, čili pahuljica i origana na vrhu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.