Stavite 2/3 ulja u veliku i duboku tavu pa zagrijte na srednje jakoj vatri.
Dodajte češnjak, luk, timijan i prstohvat soli. Pirjajte 8 minuta, često miješajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno smeđu boju.
Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane, a ulje ostavite u tavi.
Stavite patlidžane i rajčice u zdjelu te ih posolite s prstohvatom soli i obilno začinite paprom.
U istu tavu dodajte preostalo ulje i, kada se ulje zagrije, dodajte patlidžane i rajčice. Pržite ih na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, često miješajući, dok patlidžani ne omekšaju i ne dobiju zlatno-smeđu boju, a rajčice se počnu crniti.
Vratite češnjak i luk u tavu, dodajte leću, temeljac, vino, vodu i prstohvat soli.
Stavite na vatru, pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, dok leća ne omekša, ali zadrži teksturu.
Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi s malo kiselog vrhnja, maslinovog ulja, čili pahuljica i origana na vrhu.