Gibanica od pečenih kora

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Gibanica od pečenih kora by Shutterstock Shutterstock

Recept iz JNA.

Sastojci

Broj porcija
1
180 gglatkog brašna
150 gmasnog kravljeg sira
60 gkajmaka
60 gulja
1jaje
90 mlmlijeka
sol
Napomena: Početna količina je za tri osobe, povećajte broj porcija klikom na znak +.

Priprema

1 Tijesto

U prosijano brašno dodajte sol i mlaku vodu (odnos brašna i vode treba biti 1:0,7 - brašno:voda), pa zamijesite tijesto srednje tvrdoće, podijelite ga na manje dijelove za razvijanje.


Svaki komad tijesta na pobrašnjenom stolu dobro izmjesite da postane gladak i formirajte ga u oblik lopte. Formirano tijesto u komadima stavite na pobrašnjene plehove, vodeći računa o tome da se tijesto u plehovima ne dodiruje.


Svaki komad tijesta premažite uljem po površini da se ne bi stvorila kora i ostavite da tijesto odleži na umjerenoj temperaturi oko 30 minuta.


Odležale komade tijesta vadite na pobrašnjen stol i oklagijom razvlačite da se dobije kora debljine do 1 mm. Zatim kore narežite na pravokutnike prema plehu pa stavljajte na čiste ploče štednjaka i pecite s obje strane.


Pečene kore slažite jednu na drugu, a razvijanje i pečenje kora produžite dok se ne ispeče cjelokupna količina.


2 Nadjev

U međuvremenu pripremiti masu na sljedeći način:


u pogodnu posudu stavite usitnjeni bijeli sir, dodajte kajmak, jaja, mlijeko, dio masnoće, po potrebi posolite i sve dobro izmiješajte da se dobije ujednačena masa.


Duboki pleh za pečenje podmažite, a zatim na dno stavite jednu ispečenu koru, potom ostale kore umačite u pripremljenu masu i slažite u pleh, povremeno poprskajte masnoćom i kada se dobije debljina gibanice oko 8 cm, na površinu stavite jednu pečenu koru koju ne umačite u masu, već je samo malo po površini poprskajte masnoćom.


3 Pecite

Sastavljenu gibanicu ostavite da odstoji oko 30 minuta, poslije čega je pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena.


Pri pečenju, ukoliko se gibanica previše napuhnula, treba je izbušiti vilicom.


Pečenu gibanicu izvadite, ostaviti da se malo ohladi pa ravnomjerno narežite. Treba se jesti dok je još topla.


Napomena: u masu za gibanicu može se dodati mineralna voda (10 g po osobi).

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi