Hrenovke u tijestu kao iz pekare

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Hrenovke u tijestu kao iz pekare by Shutterstock Shutterstock

Hrenovke obavijene iznimno mekanim i ukusnim tijestom.

Sastojci

Broj porcija
12
500 gglatkog brašna
1 vrećicasuhog kvasca
65 gšećera
1 žličicasoli
240 mlmlijeka
75 gmaslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
3žumanjka
12većih hrenovki
15 gmaslaca za premazivanje nakon pečenja

Priprema

1Aktivirajte kvasac

Uzmite oko pola količine mlijeka od ukupne količine i zagrijte ga da bude mlako. Mlijeko ne smije biti vruće jer bi to moglo ubiti kvasac.


Dodajte 1 žličicu šećera (od ukupne količine) u toplo mlijeko i promiješajte dok se šećer ne otopi.


Dodajte suhi kvasac u mlijeko sa šećerom, lagano promiješajte i ostavite smjesu da miruje oko 10 minuta. Kvasac bi trebao započeti s fermentacijom, stvarajući pjenu ili mjehuriće na površini. To je znak da je kvasac aktivan i spreman za upotrebu.


2Pripremite tijesto

U brašno dodajte sol i šećer te dobro promiješajte.


Napravite udubljenje u brašnu, dodajte žumanjke, omekšani maslac i aktivirani kvasac. Dodajte i preostalo mlijeko, pazite da je mlijeko sobne temperature.


Zamijesite tijesto, bilo rukama (mijesiti 10 - 15 minuta) ili mikserom (oko 5 minuta). Gotovo tijesto bi trebalo biti lagano ljepljivo i glatko.


Pobrašnite radnu površinu i kratko premijesite tijesto. Ostavite ga da se opusti na kratko, oko 5 minuta, kako bi se lakše moglo razvaljati.


3Razvaljajte tijesto

Razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika na debljinu od otprilike 0.5 centimetra. Tijesto zatim podijelite na jednake dijelove, s obzirom na broj i veličinu hrenovki koje ćete koristiti.


4Oblikujte hrenovke u pecivu

Narezane komade tijesta rukama razvaljajte u dugački oblik valjka. Svaku hrenovku omotajte tijestom, tako da vrtite hrenovku.


Narezane komade tijesta pokrijte krpom kako se ne bi osušilo dok oblikujete hrenovke.


5Ispecite u pećnici

Posložite hrenovke u tijestu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i pustite da stoji kako bi se tijesto još malo diglo, otprilike se treba udvostručiti.


Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.


6Premažite maslacem

Gotove hrenovke u tijestu premažite maslacem.


7Poslužite

Kada su se hrenovke u tijestu malo ohladile, spremne su za posluživanje.


Uživajte u ovom ukusnom obroku!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.