Uzmite oko pola količine mlijeka od ukupne količine i zagrijte ga da bude mlako. Mlijeko ne smije biti vruće jer bi to moglo ubiti kvasac.
Dodajte 1 žličicu šećera (od ukupne količine) u toplo mlijeko i promiješajte dok se šećer ne otopi.
Dodajte suhi kvasac u mlijeko sa šećerom, lagano promiješajte i ostavite smjesu da miruje oko 10 minuta. Kvasac bi trebao započeti s fermentacijom, stvarajući pjenu ili mjehuriće na površini. To je znak da je kvasac aktivan i spreman za upotrebu.
U brašno dodajte sol i šećer te dobro promiješajte.
Napravite udubljenje u brašnu, dodajte žumanjke, omekšani maslac i aktivirani kvasac. Dodajte i preostalo mlijeko, pazite da je mlijeko sobne temperature.
Zamijesite tijesto, bilo rukama (mijesiti 10 - 15 minuta) ili mikserom (oko 5 minuta). Gotovo tijesto bi trebalo biti lagano ljepljivo i glatko.
Pobrašnite radnu površinu i kratko premijesite tijesto. Ostavite ga da se opusti na kratko, oko 5 minuta, kako bi se lakše moglo razvaljati.
Razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika na debljinu od otprilike 0.5 centimetra. Tijesto zatim podijelite na jednake dijelove, s obzirom na broj i veličinu hrenovki koje ćete koristiti.
Narezane komade tijesta rukama razvaljajte u dugački oblik valjka. Svaku hrenovku omotajte tijestom, tako da vrtite hrenovku.
Narezane komade tijesta pokrijte krpom kako se ne bi osušilo dok oblikujete hrenovke.
Posložite hrenovke u tijestu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i pustite da stoji kako bi se tijesto još malo diglo, otprilike se treba udvostručiti.
Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.
Gotove hrenovke u tijestu premažite maslacem.
Kada su se hrenovke u tijestu malo ohladile, spremne su za posluživanje.
Uživajte u ovom ukusnom obroku!