Vrgorski ćupter

Vrijeme pripremePriprema
6h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
6h
Ukupno vrijemeUkupno
12h
KompliciranostTežina
Cijena
Vrgorski ćupter

Sastojci

Broj porcija
30
5 lsoka od grožđa
300 gbadema i oraha
100 ggrožđiica
1,5 kgbrašna

Priprema

1 Kuhajte sok od grožđa

Prema receptu gospođe Snježane Radonić iz Vrgorca, na samom početku pripreme se iz grožđa istisne oko pet litara soka. Obično se kombinira grožđe više crnih i bijelih sorti kojega ima mnogo u Vrgorskoj krajini.


Taj sok se ukuhava dok se njegova količina prepolovi uslijed isparavanja.


2 Dodajte ostale sastojke

U tih 2.5 litara dodaje se 30 dekagrama badema i oraha te desetak dekagrama suhog grožđa ili grožđica. Bademi i orasi u komadu su važan detalj, ne samo zbog bogatstva okusa već i jer lijepo izgledaju tijekom rezanja ćuptera nožem.


Nakon toga, u smjesu ukuhanog soka, badema, oraha i grožđa dodaje se 1.5 kilogram pšeničnog brašna. Dok se brašno dodaje, treba miješati smjesu dok se ne stvrdne kako bi sušenje bilo kraće.


3 Stavite u kalupe

Nakon što je smjesa dovoljno tvrda, ulijeva ju se u drvene kalupe jer je iz njih nakon sušenja puno lakše odvojiti kolač. Moguće je koristiti i metalne tepsije.


Kalupe je prethodno trebalo dobro prekriti brašnom, kako se ćupter ne bi previše lijepio. Nakon toga kreće sušenje.


4 Ostavite da se suši pa narežite

Ćupter se u kalupu ostavlja na otvorenom, na buri i suncu i dva dana suši u kalupu, a potom ga se izreže u komade u obliku kocki.


Nakon toga kolač se obično čuva u kutiji kojoj su stranice zatvorene mrežom, a koja se u Vrgorcu naziva mačkadur i tu stoji dva mjeseca. Nakon toga ga se može konzumirati.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.