Schwarzwald torta

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Schwarzwald torta by Shutterstock Shutterstock

Schwarzwald torta (poznata i kao Schwarzwälder Kirschtorte na njemačkom) tradicionalna je njemačka torta koja se sastoji od nekoliko slojeva čokoladnog biskvita, s međuslojevima od šlaga i trešanja. Često se preljeva Kirschwasserom, što je vrsta rakije od trešanja. Torta se obično prekriva šlagom, čokoladnim strugotinama i cijelim trešnjama.

Sastojci

Broj porcija
16

Biskvit

7jaja, sobne temperature
230 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
160 gglatkog brašna
½ žličicepraška za pecivo
50 ggustina
40 gkakaa u prahu
60 gmaslaca, rastopljenog
50 mlsoka iz kompota od višanja

Namakanje

60 mlsoka iz kompota od višanja
3 žlicelikera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu

Nadjev od višanja

350 gocijeđenih višanja iz kompota
1 žlicasoka od limuna
50 gšećera
50 ggustina
1 prstohvatcimeta
3 žlicelikera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu
50 mlsoka iz kompota od višanja

Krema od vrhnja

600 mlvrhnja za šlag
2,5 vrećicešlag fixa
2 žlicešećera
1 vrećicavanilin šećera

Dekoracija

400 mlvrhnja za šlag
2 vrećice šlag fixa
1 vrećicavanilin šećera
12ušećerenih trešanja
100 gčokoladnih strugotina

Priprema

1Pripremite biskvit

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.


Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.


Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te mutite dok smjesa ne postane svijetla i gusta.


Ručno pomiješajte žumanjke sa snijegom od bjelanjaka.


U posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i kakaom.


Smjesu prosijte u razmućena jaja. Pazljivo izmiješajte.


Na štednjaku otopite maslac te ga ulijte u biskvit pa dodajte i sok iz kompota. Sve dobro pomiješajte.


2Pecite u pećnici

Na dno kalupa veličine 26 centimetara postavite papir za pečenje, a stijenke namastite.


Izlijte smjesu za biskvit u kalup, dobro je poravnajte i lupite dnom par puta o tvrdu podlogu.


Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30 minuta.


3Pripremite nadjev od višanja

Iscijedite pola limuna.


Malo tekućine iz kompota pomiješajte s gustinom i dobro izmiješajte tako da nema grudica.


U lonac na štednjaku ulijte preostalu tekućinu od kompota pa dodajte višnje, šećer, iscijeđeni limunov sok, cimet, izmiješani gustin i liker.


Sve zagrijavajte do vrenja uz miješanje i zatim kuhajte minutu do dvije da se smjesa zgusne.


4Pripremite kremu od vrhnja

Osigurajte da je vrhnje za šlag hladno iz hladnjaka. U veću posudu ulijte vrhnje. Počnite miksati na srednjoj brzini.


Dok miksate, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada vrhnje počne postajati gušće, postepeno dodavajte šlag fix.


Nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu i kremastu teksturu.


5Složite tortu

Maknite papir za pečenje ispod najdonjeg biskvita te ga postavite na pladanj.


Vruću smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, te nanesite na donji i srednji biskvit pazeći da ne ide do rubova.


Na donji biskvit nanesite pola kreme od vrhnja i dobro zagladite.


Stavite drugi biskvit s višnjama pa i na njega stavite ostatak bijele kreme i dobro je zagladite.


Pokrijte sve gornjim biskvitom.


Stavite tortu na sat vremena u frižider.


6Ukrasite tortu

Nakon sat vremena umutite slatko vrhnje i vanilin šećer do pola, a onda dodajte učvršćivač za šlag.


Čokoladnim strugotinama ukrasite tortu.


Rubove torte dekorirajte vrećicom za ukrašavanje i šlagom. Na svaki vrh stavite po jednu kandiranu trešnju.


7Poslužite

Prije posluživanja, tortu ohladite u hladnjaku na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.