Grčka slatka pita bougatsa

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Grčka slatka pita bougatsa by Shutterstock Shutterstock

Bougatsa je naziv za tradicionalnu grčku pitu koja izgledom podsjeća na štrudlu od sira, a posebna je po svojoj ukusnoj kremi koja se radi od krem sira, vanilije i griza. Kolač je ovo koji Grci obično jedu za doručak ili kao desert, a karakterističan je za područje Soluna.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

200 gtankih kora za pitu
100 gotopljenog maslaca

Krema

250 gvrhnja za šlag
3 žlicegriza
200 gšećera
200 gsvježeg krem sira
1vanilin šećer
50 ggrožđica

Priprema

1 Napravite kremu

U loncu pomiješajte vrhnje za šlag i šećer i pustite da zavre. Dodajte griz i vanilin šećer i pustite da se zgusne. Kada se krema ohladi, pomiješajte ju s krem sirom, a po želji dodajte i grožđice.


2 Pripremite tijesto

Na podmazan lim za pečenje posložite kore za pitu i premažite ih otopljenim maslacem. Na tijesto zatim stavite kremu pa preklopite i zamotajte.


3 Ispecite pitu

Pitu pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, između 30 i 40 minuta. Nakon pečenja ostavite da se pita malo ohladi, a zatim ju poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.