Talijanski Panforte

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Talijanski Panforte by Shutterstock Shutterstock

Napravljena od meda, orašastih plodova i kandiranog voća, Panforte je ukusna talijanska torta karakteristična za područje Siene. Desert je to koji Talijani najčešće prave za Božić, no može se jesti tijekom cijele godine i vrlo se jednostavno priprema.


Sastojci

Broj porcija
20
100 gprženih badema
100 gprženih lješnjaka
280 gkandiranog voća
150 gmeda
1 žlicavode
130 gšećera
160 gglatkog brašna
1 žličicacimeta
½ žličicekorijandera u prahu
½ žličicemljevenog klinčića
½ žličicemuškatnog oraščića
1 žlicašećera u prahu

Priprema

1 Pripremite smjesu

U jednoj zdjeli pomiješajte orašaste plodove i kandirano voće, a u drugoj brašno i začine i stavite na stranu.


U loncu pomiješajte med, vodu i šećer i kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući dok smjesa ne zavre, a onda smanjite vatru i kuhajte 2-3 minute ili dok se šećer potpuno ne otopi.


Dodajte smjesu meda u smjesu orašastih plodova i dobro promiješajte. Zatim dodajte smjesu s brašnom i dobro sjedinite, miješajući mokrim rukama.


2 Ispecite i poslužite

Smjesu stavite u kalup za torte koji ste prethodno namastili i pobrašnili i mokrim rukama tijesto ravnomjerno utisnite u kalup. Tijesto prije pečenja pospite žlicom šećera u prahu te pecite 30-40 minuta na 150 stupnjeva.


Kada je kolač pečen, pustite da se hladi u kalupu otprilike 15 minuta, a zatim ga izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.