Crostatice od prhkog tijesta s višnjama

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Crostatice od prhkog tijesta s višnjama

Hrskavo tijesto puno maslaca u kombinaciji s kiselkastim višnjama, divota!

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

250 g250 brašna (pola glatko, pola oštro)
130 ghladnog maslaca narezanog na kockice
110 gšećera u prahu
1jaje
1limun - korica
1 prstohvatsoli

Nadjev

1 staklenkavišanja iz kompota + sok iz staklenke
100 gšećera
30 ggustina
vanilija
½ žličiceruma
3 kapiarome gorkog badema

Priprema

1 Tijesto

Za tijesto, pomiješajte obje vrste brašna, šećer i sol pa dodajte maslac.


Kratko izradite rukama pa dodajte jaje i limunovu koricu.


Lijepo oblikovanu kuglu stavite u zamrzivač na pola sata.


2 Nadjev

Sok od višanja stavite kuhati sa šećerom.


U manjoj zdjelici pomiješajte gustin s malo soka od višanja i kroz cjediljku izlijte sve u lončić u prokuhani sok.


Kuhajte na sasvim tihoj vatri par minuta dok se ne zgusne.


Ugasite pa dodajte višnje. Kad se ohladilo, stavite arome.


3 Oblikujte i napunite

Na papir za pečenje izvaljajte tijesto na par mm debljine.


Tijesto se zbog dosta maslaca "rastapa" pa ga je najbolje s papirom staviti u zamrzivač na 10-ak minuta da se stvrdne kako bi se lakše s njim radilo.


Sad ga stavite u pouljen i pobrašnjen kalup.


*Ovdje su kalupi 12 cm promjera pa su ispale 4 crostatice, a može se napraviti i za kalup 26 cm promjera.


Izbockajte pa stavite nadjev. Narežite trakice pa ih složite po nadjevu.


4 Pecite

Pecite pola sata na 180°C i prekrijte papirom za pečenje ako tijesto počne prebrzo zlatiti.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog