Za nadjev prvo ogulite jabuke pa ih naribajte i zalijte svježe iscijeđenim limunovim sokom.
Umiješajte i malo mljevenog cimeta, ovisi volite li ga više ili manje. Naravno, možete dodati i šećer po želji, no to procijenite sami.
Ako su jabuke slađe, pogotovo one rane koje nas čekaju već narednih mjeseci, ne trebate dodavati gotovo ništa šećera, no ako su kiselije, žlica, dvije ili tri će dobro doći.
Autorica ovog recepta ne stavlja šećer ni u tijesto ni u nadjev.
Zamijesite tijesto tako da u brašno utisnete svinjsku mast da nastane mrvičasta smjesa, pa dodajte i sve ostale sastojke.
Autorica ovog recepta napominje kako koristi glatko brašno za ovu prhku pitu, i to najčešće "onoliko koliko upije", a njoj je ovog puta, s ozbirom da su došli topliji dani, trebalo 260 grama.
"Ta prhka tjesta se ne ponašaju isto po zimi ili ljeti", dodaje.
Kad zamijesite glatko tijesto, a nikako ga nemojte mijesiti predugo kako ne bi postalo žilavo, podijelite ga na dva dijela.
Prvo razvaljajte prvi dio tijesta, stavite u tek malo nauljen lim za pečenje (okrugli ili pravokutni) pa na to stavite nadjev od jabuka (stavljaju se sirove, ne obrađuju se termički prije samog pečenja pite).
Prekrijte drugim dijelom tijesta. Izbockajte vilicom.
Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i režite.