Vrsaranski amareti

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Vrsaranski amareti  by Ana Knežević Ana Knežević
Vrsaranski amareti  by Ana Knežević Ana Knežević
Vrsaranski amareti  by Ana Knežević Ana Knežević

Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti vrsaranski amareti izrađivali ​​od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta, čiji je glavni sastojak badem.

 

Ovaj su recept podijelile Nerina Štifanić i Karmen Pilat, prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje. Karmen Pilat je recept za amarete dobila od gospođe Nerine Štifanić koja je amarete ispekla za njeno vjenčanje. Karmen je dobiveni recept prilagodila dodatkom šećera u prahu, a taj je recept s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za vrsaranske amarete.

Sastojci

Broj porcija
20
10jaja
1 kglješnjaka
1 kgšećera
1vanilin šećer
1 prstohvatsoli

Priprema

1 Sameljite lješnjake

Lješnjake sameljite u ručnom mlincu. Tajna amareta je mljevenje lješnjaka u ručnom mlincu koji neće zagrijati lješnjake, te će oni zadržati svu svoju masnoću.


2 Dodajte preostale sastojke

U mljevene lješnjake dodajte cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno ručno pomiješajte dok se smjesa ne sjedini.


3 Formirajte kuglice

Kada ste dobili smjesu, od nje oblikujte kuglice iste veličine.


4 Ispecite

Kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite ih u pećnici 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.