Biskupski kolač

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Biskupski kolač by Shutterstock Shutterstock

Recept za biskupski kruh ili biskupski kolač iz Nove zagrebačke kuharice izdane 1900. godine.

Sastojci

Broj porcija
6
50 gsuhih šljiva
50 gsmokava
50 gdatulja
50 gnarančine kore
50 ggrožđica
50 goraha
50 gčokolade
140 gglatkog brašna
140 gšećera
4jaja

Priprema

1 Pomiješajte voće

Prvo napravite mješavinu od suhih rezanih šljiva, smokava, datulja, narančine kore, grožđica, oraha i čokolade, a po želji možete dodati i drugo voće.


2 Pospite brašnom

Voće pospite brašnom i ostavite sa strane.


3 Pomiješajte jaja sa šećerom

Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa žumanjke pomiješajte sa 140 grama, a bjelanjke istucite u snijeg.


4 Sve zajedno pomiješajte

Smjesu s brašnom i voćem, snijeg i žumanjke sa šećerom dobro promiješajte i ulijte u kalup.


5 Ispecite

Pecite jedan sat na 180 stupnjeva, a zatim ostavite da se ohladi. Ovo je kolač koji se reže nakon nekoliko dana, a stajati može duže vremena.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.