Martinine pogačice s čvarcima

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Martinine pogačice s čvarcima by Martina Franjić Martina Franjić
Martinine pogačice s čvarcima by Martina Franjić Martina Franjić
Martinine pogačice s čvarcima by Martina Franjić Martina Franjić
Martinine pogačice s čvarcima by Martina Franjić Martina Franjić

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? smo našli super recept naše čitateljice Martine Franjić za pogačice s čvarcima.


"Prekrasne", "Baš su lijepe pufaste, može recept?", "Izvrsne! Omiljene", "Vrhunske", pisali su joj u komentarima ispod objave, pa je Martina odlučila podijeliti i recept po kojem ih priprema.


"Radila sam odokativno, ovo je otprilike", napomenula je.

Sastojci

Broj porcija
16

Dizano tijesto

1 kgglatkog brašna
2vrećice suhog kvasca
1 žlicašećera
1 žlicasoli (po želji više)
600 mlmlijeka
100 mlulja
2 žlicekiselog vrhnja
1jaje

Premaz

300 gčvaraka
2 žlicemasti
sol, papar

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac i ostale sastojke pa zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše da tijesto ne bude pretvrdo.


Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se udvostruči, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.


2 Napravite premaz

Za to vrijeme pripremite premaz tako da čvarke sameljete s masti, soli i paprom (nemojte dodavati sol ako su čvarci sami po sebi već dovoljno slani).


3 Oblikujte

Tijesto izvaljajte, premažite premazom od čvaraka te preklopite. Ponovite to tri do četiri puta.


Režite okrugle pogačice, a možete i jednostavnije - na kocke, pa nećete imati otpadaka od tijesta.


4 Ispecite

Premažite jajetom ili žumanjkom koji ste pomiješali s malo mlijeka, pa pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.