Lijena pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Lijena pita od jabuka by Samra Fojnica Samra Fojnica

Kolač koji volimo cijele godine, a posebno u jesen. Recept čitateljice Samre Fojnice iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
24
1500 gjabuka
2jaja
3 žlicešećera
1 vrećicavanilin šećera
2 žlicekiselog vrhnja
380 gbrašna
Šećer u prahu za posipanje

Priprema

1 Pripremite jabuke

Jabuke operite, ogulite i naribajte. Zatim ih na malo maslaca dinstajte dok ne postanu mekane i dok sva tekućina ne ispari.


2 Pripremite tijesto

U posudu dodajte jaja, šećer i vanilin šećer, pa miksajte dok smjesa ne postane blijeda i gusta. Zatim dodajte kiselo vrhnje, izmiksajte pa dodajte pola brašna i umiješajte ga špatulom, a zatim dodajte i preostalo brašno.


3 Zamijesite tijesto

Tijesto zamijesite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Zatim tijesto podijelite na dva jednaka dijela, oblikujte u loptice i oba razvaljajte na veličinu lima za pečenje.


4 Slažite pitu

Lim za pečenje možete namastiti i pobrašniti ili obložiti papirom za pečenje. Tijesto rukom lagano utisnite na dno, pa ga ravnomjerno prekrijte nadjevom od jabuka - koristite žlicu kako biste poravnali jabuke.


Ako želite, jabuke možete posuti sjeckanim orasima. Na pitu stavite gornje tijesto, lagano mu utisnite rubove i cijelog izbodite vilicom.


5 Pecite

Pitu pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Kada se pita prohladi, posujte ju šećerom u prahu i servirajte.