Masnica u zeleno

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Masnica u zeleno by Slatka kuharica Slatka kuharica

U epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić posjetila je Slunj, točnije Rastoke, gdje ju je ugostila "čuvarica tradicije" gospođa Anka Magdić. Anka joj je pokazala kako se priprema slunjska masnica - hrskavo tijesto punjeno nadjevom od sira, a Petra je napravila i svoju interpretaciju tog jela.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

350 gpirovog brašna
20 gkvasca
30 gšećera
3žumanjka
70 gmlijeka
80 gmaslaca
1 prstohvatsoli

Nadjev

200 gindijskih oraščića
300 gmiješanog lisnatog povrća (blitva, špinat)

Priprema

1 Pripremite tijesto

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Oblikujte pa zamotajte u foliju. Pustite na sobnoj temperaturi da kvasac proradi (15 minuta) pa spremite u hladnjak, najbolje preko noći.


2 Pripremite nadjev

Ocijedite indijske orašćiće i stavite u blender. Dodajte povrće, malo soli, par režnjeva češnjaka, dvije - tri žlice kiselog vrhnja i izblendajte u glatku kremu. Popravite okus ako treba (sol-papar) i ako je pregusto dodajte malo vode.


3 Razvaljajte tijesto

Tijesto razvaljajte što tanje, namažite nadjev po cijeloj površini tijesta pa zarolajte u roladu. Roladu stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pustite da udvostruči volumen. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 40 minuta.


Pečenu masnicu izvadite iz peći, namažite tanko uljem i prekrijte krpom. Nakon 10 minuta izvadite iz kalupa, omotajte krpom i pustite da se ohladi.