Kroasan kiflice

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Kroasan kiflice by Ivana Miljanović Ivana Miljanović
Kroasan kiflice by Ivana Miljanović Ivana Miljanović

Za ove kroasan kiflice naša čitateljica Ivana Miljanović tvrdi da su najmekše, imamo i recept koji je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
24

Tijesto

500 mltoplog mlijeka
1 žličicašećera
20 gsvježeg kvasca
800 gbrašna
2 žličicesoli
2jaja

Dodatno

100 gmaslaca
1jaje
sezam ili neke druge sjemenke po želji

Priprema

1 Aktivirajte kvasac

U 500 ml toplog mlijeka stavite žličicu šećera i 20 g kvasca (pola kockice svježeg kvasca).


Dodajte i jednu žlicu brašna pa sve to dobro promiješajte i ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi se kvasac aktivirao.


2 Dodajte jaja

U aktivirani kvasac dodajte dva jaja pa sve zajedno dobro izmutite i ostavite sa strane.


3 Smjesu s kvascem dodajte u brašno

U veću zdjelu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite 600 g brašna i dodajte dvije žličice soli pa dobro izmiješajte. U sredini napravite malo udubljenje u koje ćete zatim uliti smjesu s kvascem i jajima.


4 Umijesite tijesto

Dobro promiješajte kuhačom kako bi se brašno sjedinilo s tekućom smjesom.


Zatim dodajte još 200 g brašna, promiješajte kuhačom, a zatim prebacite na radnu površinu koju ste posipali brašnom i umijesite rukama.


Tijesto će biti ljepljivo, ali tako i treba biti pa nemojte dodavati previše brašna.


5 Podijelite tijesto

Tijesto podijelite na tri dijela pa svaki od njih oblikujte u kuglu i ostavite sa strane kako bi se udvostručili, otprilike pola sata.


Nakon pola sata razvaljajte prvu kuglu i premažite ju s 50 g maslaca, a zatim isto to napravite i s drugom kuglom i prebacite ju preko prve te i nju premažite s 50 g maslaca.


Zatim razvaljajte i treću kuglu i nju stavite na prethodne dvije, ali nju ne trebate premazati s maslacem. Pospite ju s malo brašna, a zatim razvaljajte u jedan veliki krug, debljine oko pola centimetara.


6 Prerežite tijesto

Krug prerežite na četiri dijela, svaki od tih četiri dijela prerežite na još tri dijela, u obliku trokuta, a zatim svaki trokut prerežite na još dva manja trokuta, kako biste dobili ukupno 24 kroasana.


7 Formirajte kroasane

Kroasane punite nadjevom po želji - možete ih puniti šunkom i sirom, a možete ih ostaviti prazne, a zatim ih zarolajte i poredajte na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.


Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje pola sata, a zatim ih premažite umućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji.


8 Ispecite

Kroasan kiflice pecite 25 minuta na 200 stupnjeva, u pećnici koju ste prethodno zagrijali.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.