U zdjelu prosijte brašno i dodajte šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Pomiješajte i ostavite sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, mlaćenicu, ekstrakt vanilije, maslac i mineralnu.
Suhe i mokre sastojke sada pomiješajte zajedno, no nemojte previše miješati - u redu je ako vam ostane nekoliko manjih grudica u tijestu.
Tavicu zagrijte na vatri srednje jačine i nauljite ju.
Za svaku palačinku, stavite 2 do 3 žlice smjese na tavu, koristeći stražnji dio žlice da razmažete smjesu u krug (u veliku tavu stanu 2 do 3 manje palačinke).
Pecite dok se na površini palačinki ne stvore mjehurići, jednu do dvije minute, a zatim ju okrenite špatulom i pecite još jednu do dvije minute.
Palačinke držite na toplom u pećnici i poslužite ih tople, s preljevima po želji.