Zebra kolač

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Zebra kolač by Shutterstock Shutterstock
Zebra kolač by Shutterstock Shutterstock
Zebra kolač by Shutterstock Shutterstock

Naziv je dobio jer u prerezu podsjeća na zebru, a kad se nareže izgleda jako zanimljivo. Sastojci koje trebate su oni koje uvijek imate kod kuće. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu, a možete ga i preliti čokoladnom glazurom.

Sastojci

Broj porcija
16
4jaja
150 gšećera
250 mlulja
250 mlmlijeka
270 gglatkog brašna
1 vrećicapraška za pecivo
3 žlicekakaa

Priprema

1 Napravite smjesu


Zagrijte pećnicu na 185 stupnjeva. Okrugli kalup za torte promjera oko 26 centimetara lagano nauljite i obložite papirom za pečenje.



Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.


Žumanjke i šećer miješajte električnim mikserom dok ne udvostruče volumen i nastane svijetla smjesa.


U to malo po malo dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo.


Izmiksajte u glatku smjesu, pa ručno i laganim pokretima dodajte snijeg od bjelanjaka.


2 Podijelite u dva dijela


Smjesu sada podijelite u dva dijela i u jednu polovicu umiješajte kakao.


U sredinu kalupa stavljajte naizmjence po žlicu svijetle i tamne smjese. Tako ćete dobiti zebrasti uzorak u prerezu kolača.


3 Ispecite


Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen.


Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.