Prhke kiflice s pekmezom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Prhke kiflice s pekmezom by Shutterstock Shutterstock

Kiflice baš kakve su radile naše bake, jednostavne, prhke i mirisne. Punite ih s džemom koji je kompaktan i čvrst kako ne bi iscurio iz kiflice tokom pečenja. 

Sastojci

Broj porcija
15
300 gglatkog brašna
200 goštrog brašna
¼ žličicesoli
1 žlicašećera u prahu
½ žličicepraška za pecivo
200 gmaslaca, sobne temperature
200 gkiselog vrhnja
2 žlicevode, po potrebi
150 gdžema ili pekmeza po želji
šećer u prahu, za posipanje

Priprema

1 Umijesite tijesto

U veliku zdjelu prosijte brašno. Dodajte sol, šećer u prahu, prašak za pecivo, maslac i vrhnje. Zamijesite tijesto i ukoliko se mrvi dodajte 2 žlice vode. Tijesto treba biti kompaktno i glatko.


Oblikujte ga u kuglu koju prstima pritisnite u oblik diska i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite tijesto u hladnjaku 1 sat.


2 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim na kojem ćete peći kiflice obložite papirom za pečenje.


3 Oblikujte kiflice

Izvadite ohlađeno tijesto iz hladnjaka. Podijelite ga na 8 komada. Uzmite jedan komad, oblikujte ga u kuglu i tanko ga razvaljajte u oblik kruga.


Iz razvaljanog tijesta izrežite 8 trokuta. Na svaki stavite žličicu džema te ga savijte tako da dobijete kiflice. Ponovite s ostatkom tijesta.


4 Ispecite

Kiflice prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite ih 15-20 minuta, odnosno dok ne porumene.


Dužina pečenja ovisi o pećnici, zato pripazite zadnjih par minuta kako ne bi izgorjele.


5 Uvaljajte kiflice u šećer

Pečene kiflice izvadite iz lima na rešetku i ostavite kratko da se ohlade. Još tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu i vratite na rešetku da se potpuno ohlade.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.