Kremasti španjolski kroketi

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasti španjolski kroketi by Darko Debić Darko Debić

Kroketi kakve sam jeo u Španjolskoj, unutra jako mekani i kremasti, hrskavi izvana. Mekani i kremasti su zato jer se zapravo radi o pohanom gušćem bešamel umaku, prije paniranja smjesu je potrebno dobro ohladiti. Htio sam iskoristiti ostatak šunke, u smjesu se može dodati svašta i često se stavlja ribani tvrdi sir u kombinaciji s još nekom namirnicom. Meni je ovo uz salatu glavno jelo (količina recepta je za dvije dobre porcije), Španjolci ih vole u obliku tapasa, malih zalogaja.

Sastojci

Broj porcija
4

Kroketi

2 žlicesuncokretovog ulja
40 gmaslaca
1 režanjčešnjaka, sitno sjeckan
100 gkuhane šunke, sitno sjeckane
60 gglatkog brašna
400 mlmlijeka
malo soli
malo ribanog muškatnog oraščića

Paniranje

1jaje
oštro brašno
krušne mrvice

Prženje

ulje za duboko prženje

Priprema

Za 8 do 10 velikih kroketa.


1 Napravite smjesu

Ulje i maslac ugrijte u loncu, dodajte brašno i par minuta miješajte na laganoj vatri. Dodajte češnjak i nakon toga mlijeko, miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.


Ukoliko se naprave grudice, usitnite ih štapnim mikserom. Kuhajte 8 do 10 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje kuhačom. Dodajte šunku, sol i muškatni oraščić.


Maknite s vatre i smjesu razvucite na nauljeni lim za pečenje u obliku pravokutnika, 1 do 2 centimetra debelo. Kad se prestane pariti pokrijte prozirnom folijom i ohladite.


2 Dobro ohladite i narežite

Nakon što se smjesa ohladila na sobnoj temperaturi, stavite u hladnjak. Prije rezanja kroketa smjesa mora biti sasvim ohlađena. Ohlađeni pravokutnik izrežite na 8 do 10 komada.


3 Panirajte i ispržite

Panirajte svaki komad, stavite prvo u brašno, zatim umućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Pržite u ulju par minuta da dobiju lijepu boju i poslužite uz salatu.

Darko Debić
Darko Debić
Kuhar i gastro blogger