Arroz Congri

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Arroz Congri by Shutterstock Shutterstock
Arroz Congri by Shutterstock Shutterstock

Arroz congri tradicionalno je kubansko jelo koje se jednostavno priprema.

Riža dugog zrna kuha se s crnim grahom iz konzerve, a dodatnu aromu daju povrće i hrskava slanina.

Sastojci

Broj porcija
6
3deblje kriške slanine
120 gzelene paprike
1crveni luk
2 režnjačešnjaka
120 griže dugog zrna
400 gcrnog graha iz konzerve
360 mlvode
1 prstohvatkumina
1 prstohvatorigana
1lovorov list
sol, papar

Priprema

1Pripremite povrće

Nasjeckajte luk i papriku. Češnjak protisnite.


2Pržite slaninu

U višenamjenski lonac od lijevanog željeza stavite slaninu i pržite je dok ne postane hrskava. Nemojte uklanjati masnoću.


Izvadite prženu slaninu sa strane, višak masnoće ocijedite na kuhinjskom papiru. Slaninu grubo narežite.


3Na preostaloj masnoći dinstajte luk, papriku i češnjak

U lonac dodajte luk i papriku pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte i češnjak pa dinstajte još pola minute.


4Dodajte ostale sastojke i kuhajte 40 minuta

Dodajte rižu, crni grah s tekućinom iz konzerve, vodu, kumin, origano, lovorov list, sol i papar. Poklopite lonac pa smanjite vatru i pustite da se krčka 40 minuta. Bitno je ne otvarati poklopac kako bi se riža skuhala uz pomoć pare.


Nakon 40 minuta maknite s vatre, ali ostavite poklopljeno još 10 minuta.

Vilicom razdvojite zrna riže pa umiješajte komadiće slanine.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.