Tikvice dobro operite pa ih mandolinom ili ručno narežite na tanke ploške debljine 3-4 mm.
U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer, sol, sjemenke gorušice i papar. Stavite na vatru da zavrije.
Kada tekućina zavrije, dodajte narezane tikvice i kuhajte oko 5 min, odnosno koliko je potrebno da tekućina ponovno zakipi, a tikvice počnu poprimati tamniju boju.
Tikvice stavite u prethodno sterilizirane staklenke, prelijte tekućinom u kojoj su se kuhale. Kako u staklenci ne bi ostalo mjehurića zraka, lagano njom udarite o radnu plohu ili kroz sadržaj prođite drvenim štapićem za ražnjiće.
Zatvorite staklenke. Stavite ih u lonac s vrućom vodom, kuhajte 10 minuta, i to od trenutka kada voda zakipi. Potom ih izvadite, stavite na kuhinjske krpe i ostavite da se ohlade.
Zatvorene staklenke na hladnom i tamnom mjestu čuvajte do godine dana. Jednom otvorene čuvajte u hladnjaku.15