Ukiseljene tikvice

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Ukiseljene tikvice by Shutterstock Shutterstock
Ukiseljene tikvice by Shutterstock Shutterstock

Za sve koji ne znaju što s tikvicama, evo još jedna ideja. Tikvice spadaju u istu porodicu kao i krastavci pa uspješno možemo kiseliti i jedne i druge.

Sastojci

Broj porcija
10
1,2 kg tikvica
500 mljabučnog octa
500 mlvode
200 gšećera
2 žlicesoli
1 žlicasjemenki gorušice
nekoliko zrna papra

Priprema

1Pripremite tikvice

Tikvice dobro operite pa ih mandolinom ili ručno narežite na tanke ploške debljine 3-4 mm.


2Pomiješajte vodu, ocat i začine

U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer, sol, sjemenke gorušice i papar. Stavite na vatru da zavrije.


3Prokuhajte tikvice

Kada tekućina zavrije, dodajte narezane tikvice i kuhajte oko 5 min, odnosno koliko je potrebno da tekućina ponovno zakipi, a tikvice počnu poprimati tamniju boju.


4Tikvice stavite u staklenke

Tikvice stavite u prethodno sterilizirane staklenke, prelijte tekućinom u kojoj su se kuhale. Kako u staklenci ne bi ostalo mjehurića zraka, lagano njom udarite o radnu plohu ili kroz sadržaj prođite drvenim štapićem za ražnjiće.


5Prokuhajte staklenke

Zatvorite staklenke. Stavite ih u lonac s vrućom vodom, kuhajte 10 minuta, i to od trenutka kada voda zakipi. Potom ih izvadite, stavite na kuhinjske krpe i ostavite da se ohlade.


6Pohranite

Zatvorene staklenke na hladnom i tamnom mjestu čuvajte do godine dana. Jednom otvorene čuvajte u hladnjaku.15

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.