Špek fileki

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Špek fileki by Damir Spehar/Pixsell Damir Spehar/Pixsell

Nekima mrski, a nekima itekako slasni - fileki su oduvijek bili manje popularni od drugih mesnih variva koja spremamo generacijama. Ako ste među onima kojima je ovo prava delicija, sigurno će vam se svidjeti ovaj jednostavni recept.

Sastojci

Broj porcija
4
600 gjanjećih tripica
2 žlicealkoholnog octa
2 žlicesvinjske masti
150 gdimljene slanine
1crveni luk
2 režnjačešnjaka
150 mlpasirane rajčice
2 žlicekrušnih mrvica
1 žličicaslatke crvene paprike
2lista lovora
sol
papar

Priprema

1 Skuhajte tripice

Stavite ih u vodu s octom i prokuhajte 30 minuta. Isperite i narežite na trakice.


2 Narežite sastojke

Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a dimljenu slaninu narežite na kockice.


3 Napravite varivo

Na masti popržite dimljenu slaninu i kad dobije boju ubacite luk.


Kad postane staklast, dodajte češnjak, samo kratko promiješajte i ubacite ostale sastojke, posolite i popaprite.


Ulijte vode toliko da prekrije sve sastojke pa kuhajte poklopljeno oko pola sata.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.