Ričet

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Ričet by Shutterstock Shutterstock

Kombinacija graha i ječma uz dodatak suhog mesa nas najbolje zagrije kad padnu temperature. Kao i svako varivo, ričet je najbolji drugi dan.

Sastojci

Broj porcija
8
1 žlicamasti
1 glavica luka
200 gsuhog mesa (vratina, rebra, kobasice)
2mrkve
2krumpira srednje veličine
1 list lovora
1 žličicasoli, ili više prema ukusu
½ žličicepapra
¼ žličicecrvene mljevene paprike
1 konzerva (800 g) smeđeg graha
200 gječma

Priprema

1 Pripremite sastojke

Krumpir i mrkvu operite i ogulite. Krumpir nasjeckajte na kockice, a mrkvu na kolutiće. Luk očistite od ljuske i sitno nasjeckajte. Otvorite konzervu graha te ga procijedite i isperite. 



2 Pržite luk

Na srednje jakoj vatri zagrijte veliki lonac s debelim dnom. Smanjite vatru i dodajte mast.


Kad se mast otopila dodajte luk i pirjajte ga 5 do 10 minuta, odnosno dok ne postane zlatno smeđe boje.


Ubacite mrkvu i list lovora te kratko dinstajte. Dodajte ječam, dimljeno meso i podlijte vodom. Kuhajte oko sat vremena. 


3 Skuhajte ričet

U lonac dodajte krumpir, podlijte vodom da ne bude pregusto i kuhajte još 30 minuta, a 10 minuta prije kraja dodajte ocijeđeni grah iz konzerve. Poslužite toplo.

Napomena

Ovo jelo može stajati u hladnjaku do 3 dana. Ričet možete zamrznuti i držati u zamrzivaču do 2 mjeseca.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.