Veganski bao bunsi

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Veganski bao bunsi by Matei Negovetić Matei Negovetić

Parena peciva punjena tofuom i povrćem nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Mekani izvana, hrskavi iznutra, savršeni za svakog tko želi isprobati vegansku verziju popularnih peciva.

Sastojci

Broj porcija
6

Peciva (bao bunsi)

550 gglatkog brašna
1 vrećicasuhog kvasca
250 mlmlake vode
130 mlbiljnog mlijeka
15 gsoli
10 gšećera

Punjenje

400 gsvježeg tofua
2rog paprike
3mrkve
1crveni luk
250 mlpasirane rajčice
začini: sol, šećer, curry, chilli, crvena paprika, soja sos, maslinovo ulje, aceto balsamico, sezam

Priprema

Peciva (bao bunsi)

1 Zamijesite tijesto

U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac, mlijeko i šećer. Promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta da se kvasac aktivira. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno i sol, te ulijte vodu i

mješavinu mlijeka, šećera i kvasca.


Povežite sastojke rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Mijesite 6 do 8 minuta, te vratite u nauljenu posudu i pokrijte krpom i ostavite da odstoji sat vremena.


2 Razdijelite

Kad je tijesto naraslo, izvadite ga iz posude i mijesite nekoliko minuta. Nakon toga, podijelite ga na 12 jednakih dijelova i od svakog dijela izradite manju lopticu. Te loptice tijesta stavite na masni papir i ostavite da stoje još pola sata, kako bi se još tijesto diglo.


3 Oblikujte

Nakon pola sata, svaku lopticu razvaljajte sa malim valjkom kako bi dobili oblik "bunsa" – u sredini tanko tijesto, a na oba ruba mora biti zadebljano tijesto. Presavinite ih kako bi se rubovi dodirivali.


4 Parite

Ova peciva se kuhaju na pari tako da ih možete kuhati u setu za kuhanje na pari (ako ga imate) ili možete u velikoj posudi zakipiti vodu i preko te vode staviti veliko cjedilo u koje ćete moći poleći ova peciva.


Ako kuhate na pari s cjedilom, obavezno cjedilo namažite uljem kako se peciva ne bi lijepila. Kuhajte ih na pari 10 – 12 minuta. Nakon što su gotova, punite ih sa punjenjem.

Punjenje

1 Pripremite tofu

Tofu zamotajte u papirnati ručnik i pritisnite ga nečim teškim kako bi se ocijedio višak vode. Nakon desetak minuta, narežite ga na tanje trakice te ga marinirajte u mješavini soja sosa, maslinovog ulja, currya i crvene paprike. Ostavite ga da se marinira 15ak minuta.


2 Narežite povrće

Dok se tofu marinira, luk narežite na polumjesece, a mrkvu i papriku na tanke trakice.


3 Popržite

U vruću tavu na malo ulja stavite pržiti trakice tofua i pržite ih nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu hrskave, te ih odložite sa strane.


U istu tavu, dodajte malo ulja, te stavite pržiti luk. Posolite ga i pržite na laganoj vatri nekoliko minuta. Nakon toga, dodajte mrkvu i papriku, te podlijte sa malo vode.


Začinite sa soli, curryem, chillijem te crvenom paprikom i soja sosom. Na laganoj vatri pržite povrće 10ak minuta, dok ne bude mekano.


4 Napravite umak

U čistu posudu stavite pasiranu rajčicu, dvije žlice šećera, jednu žlicu soja sosa, pola žlice aceta balsamica i po jednu žličicu currya i crvene paprike. Na laganoj vatri kuhajte umak uz konstantno miješanje, dok se umak ne počne zgušnjavati, nekih 10ak minuta.


U povrće sa tavom ubacite pržene trakice tofua, i ostavite da se prži nekoliko minuta, te dodajte žličicu sezama. Dodajte polovicu umaka u tavu sa povrćem te kuhajte još nekoliko minuta.


5 Punite bao bunse

Sa smjesom iz tave punite peciva, a ostatak umaka koristite za dodatno prelijevanje cijelog jela.

Matei Negovetić
Matei Negovetić
Moje ime je Matei, dolazim iz Zagreba i ono što želim ljudima na svom blogu pokazati je to da je plant – based prehrana prehrana bez ograničenja. Da je to prehrana koju svatko može raditi, svatko tko se želi zabavljati u kuhinji, tko se želi igrati sa okusima, strukturama i mirisima. Da je ovo prehrana za svakog tko vjeruje da se od najjednostavnijih namirnica može napraviti najzanimljivije jelo. Moja priča je krenula prije više od dvije godine, kada sam prestao jesti meso te sam odlučio svoje svakodnevne recepte dijeliti s ljudima. Kako se cijela priča intenzivirala, tako sam odlučio svoje znanje dijeliti i na radionicama kao i na svojoj Akademiji plant – based kuhanja. Danas to želim dijeliti i dalje i biti primjer osobe koja smatra da plant – based prehrana podržava sve naše naume, želje i ciljeve. Recepte koje smišljam rezultat su razumijevanja namirnica – koja s kojom može ići, kakav će okus dati, koju strukturu želim u samom jelu, koje začine želim koristiti te je ono što zagovaram sezonalnost i dostupnost namirnica. Jednostavnost pripreme, okus i vizualni dio svakako su moje tri odrednice svakog pripremljenog jela.