Bakalar na crveno

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Bakalar na crveno by Dusko Jaramaz/Pixsell Dusko Jaramaz/Pixsell

Klasično jelo koje se poslužuje na Badnjak.

Sastojci

Broj porcija
5
500 gsušenog bakalara, namočenog u vodi najmanje 24 sata
100 mlmaslinovog ulja
1crveni luk
3 režnjačešnjaka
2grančice peršina
½ žličiceslatke crvene paprike
1 žlicakoncentrata rajčice
100 mlbijelog vina
sol, papar
300 gkrumpira

Priprema

1 Skuhajte bakalar

Sušeni bakalar koji se namakao u vodi najmanje 24 sata skuhajte u posoljenoj vodi dok se ne počne odvajati od kosti.


Očistite kuhani bakalar da vam ostane samo meso, a vodu u kojoj se kuhao sačuvajte.


2 Dinstajte luk i češnjak

Crveni luk nasjeckajte na kockice, a češnjak protisnite ili nasjeckajte skroz na sitno.


U lonac ulijte maslinovo ulje i kad se zagrije dodajte sjeckani crveni luk pa dinstajte da uvene i lagano požuti. Nemojte da pregori jer će jelo imati neugodan okus.


Ubacite sitno sjeckani češnjak i uz stalno miješanje dinstajte pola minute do minutu, tek da zamiriši.


3 Dodajte bakalar i začine

U lonac sada dodajte bakalar očišćen od kosti, sitno sjeckani peršin, slatku crvenu papriku i koncentrat rajčice. Posolite i popaprite pa podlijte bijelim vinom.


Uz lagano miješanje kuhajte dok vino ne ispari.


4 Ubacite krumpir

Krumpir ogulite i narežite na deblje ploške, oko 2 centimetra.


Dodajte u lonac, dodajte vode da prekrije sve sastojke i kuhajte oko pola sata da krumpir omekša.