U manjoj posudi pomiješajte namrvljeni kvasac i šećer s pola količine mlake vode. Ostavite da se kvasac aktivira otprilike 5 do 10 minuta.
U većoj, zasebnoj, posudi pomiješajte preostali šećer, sol i pola količine brašna.
U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom.
Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodavajući ostatak brašna i ostatak vode. Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto je spremno kad je glatko i kad se više ne lijepi za prste.
Dobiveno tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom 1 do 2 sata.
Pripremite i lagano namastite okrugli kalup (za tortu ili pitu).
Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u loptu i prebacite u pripremljeni kalup.
Za ukrase u brašno dolijevajte malo po malo hladne vode da dobijete masu sličnu tijestu za kruh, ali tvrđu.
Oblikujte pletenice i druge oblike koji vam se sviđaju pa zalijepite tako da smočite prste pa prijeđete po tijestu za kruh koje je u kalupu.
Pokrijte pripremljeni kruh s ukrasima i ostavite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite 45 do 50 minuta.