Kruh Božićnjak

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Kruh Božićnjak by Shutterstock Shutterstock

Ovaj se kruh radi na Badnjak i možete ga ukrasiti kako god vam se sviđa.

Sastojci

Broj porcija
10

Kruh

400 gglatkog brašna
0,5 kockesvježeg kvasca
300 mlmlake vode
1 žlicašećera
1 žličicasoli
1 žlicaulja

Ukrasi

100 gglatkog brašna
hladna voda

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U manjoj posudi pomiješajte namrvljeni kvasac i šećer s pola količine mlake vode. Ostavite da se kvasac aktivira otprilike 5 do 10 minuta.


2Pomiješajte

U većoj, zasebnoj, posudi pomiješajte preostali šećer, sol i pola količine brašna. 


3Sjedinite sastojke

U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom.


4Umijesite tijesto

Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodavajući ostatak brašna i ostatak vode. Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto je spremno kad je glatko i kad se više ne lijepi za prste.


5Ostavite da tijesto naraste

Dobiveno tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom 1 do 2 sata. 


6Pripremite kalup za kruh

Pripremite i lagano namastite okrugli kalup (za tortu ili pitu). 


7Oblikujte kruh

Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u loptu i prebacite u pripremljeni kalup.


8 Napravite ukrase

Za ukrase u brašno dolijevajte malo po malo hladne vode da dobijete masu sličnu tijestu za kruh, ali tvrđu.


Oblikujte pletenice i druge oblike koji vam se sviđaju pa zalijepite tako da smočite prste pa prijeđete po tijestu za kruh koje je u kalupu.


Pokrijte pripremljeni kruh s ukrasima i ostavite na toplom mjestu 1 sat. 


9Ispecite

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite 45 do 50 minuta.

Ana Korenic