Mramorni kolač s višnjama

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Mramorni kolač s višnjama by Shutterstock Shutterstock
Mramorni kolač s višnjama by Shutterstock Shutterstock

Najobičniji mramorni kolač s višnjama iz kompota. Svi ga vole, lako se radi i reže i može stajati par dana ako ga držite u zatvorenoj posudi.

Sastojci

Broj porcija
8
250 gglatkog brašna
130 gšećera
4jaja
130 mlulja
130 mlmlijeka
1vanilin šećer
1prašak za pecivo
50 gkakaa
3 žliceruma ili amaretta
400 gvišanja iz kompota

Priprema

1Pripremite tijesto

Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva.


Bjelanjke odvojite od žumanjaka pa ih istucite u snijeg, a žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.


Potom dodajte ulje i vodu pa brašno pomiješano s praškom za pecivo.


Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka gumenom lopaticom ili drvenom kuhačom lagano i u jednom smjeru da smjesa ne izgubi zrak i ne padne.


2Ispecite kolač

Pola smjese izlijte u lim obložen papirom za pečenje, a u preostalu smjesu dodajte kakao pomiješan s rumom ili amarettom pa izmiješajkte da se ravnomjerno rasporedi.


Žlicom stavite hrpice tamne na žutu smjesu pa žlicom napravite šare. Na kraju posipajte višnje iz kompota po cijeloj smjesi.


Kolač pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta, provjerite čačkalicom je li pečen. Ohladite pa onda režite.


Možete ga posipati šećerom u prahu, ali i ne morate.


Ako ne pojedete sve odjednom, stavite u posudu s poklopcem i držite u hladnjaku par dana (nije zgodno na sobnoj temperaturi zbog višanja - imajte to na umu kad se radi o kolačima s bilo kakvim voćem, svježim ili iz kompota).

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.