Jogurt-pogačice

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Jogurt-pogačice by Shutterstock Shutterstock
Jogurt-pogačice by Shutterstock Shutterstock
Jogurt-pogačice by Shutterstock Shutterstock

Mali slani zalogaji.

Sastojci

Broj porcija
8
0,5 kockesvježeg kvasca
50 mltoplog mlijeka
400 gglatkog brašna
1 vrećicapraška za pecivo
1 žličicasoli
100 grastopljene svinjske masti
350 gčvrstog jogurta
1žumanjak za premazati prije pečenja
1 žlicasjemenki lana za posipati

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Pomiješajte kvasac s toplim mlijekom da se zapjeni. Dodajte u brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli. Ubacite i rastopljenu svinjsku mast i jogurt. Zamijesite glatko tijesto pa pustite da se digne oko 45 minuta.


2 Oblikujte

Razvaljajte na oko centimetar debljine, a s gornje strane tek malo nožem zarežite (pazite da ne zarežete do kraja) da na tijestu ostane oblik mreže.


Možete razvaljati tijesto deblje ili tanje, kako vam više paše. Samo imajte na umu da će se peći kraće ako su tanje.


Okruglim kalupićem (kao da izrezujete pogačice od čvaraka) izrežite pogačice i stavite na nauljen lim za pečenje, malo razmaknute jer će tijekom pečenja narasti.


Premažite svaku razmućenim žumanjkom i posipajte sjemenkama lana.


3 Ispecite

Neka se pogačice još malo dignu dok se pećnica grije na 200 stupnjeva, a onda ih pecite oko 20 minuta.

Ana Korenic