Pletena gibanica s orasima, cimetom i čokoladom

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pletena gibanica s orasima, cimetom i čokoladom by Marija Herjavić Jerkić @marija.h.j Marija Herjavić Jerkić @marija.h.j
Pletena gibanica s orasima, cimetom i čokoladom by Marija Herjavić Jerkić @marija.h.j Marija Herjavić Jerkić @marija.h.j
Pletena gibanica s orasima, cimetom i čokoladom by Marija Herjavić Jerkić @marija.h.j Marija Herjavić Jerkić @marija.h.j

Meko tijesto i bogati nadjev čine ovu slatku pletenicu koja će se lako uklopiti u blagdanski stol i definitivno će cijelo susjedstvo mirisati dok je pripremate.

Recept je s nama podijelila Marija Herjavić Jerkić.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

450 gglatkog brašna
1suhi kvasac
1jaje
50 gšećera
15 mlulja
200 ml mlijeka
80 gmaslaca
sol, rum

Nadjev

mljevenih oraha
čokoladnog namaza
1bjelanjak
½ žličicepraška za pecivo
šećer po želji
mlijek po potrebi
naribana čokolada
griz po potrebi
grožđice
začini (cimet, muškatni oraščić, vanilija)

Priprema

1Umijesite tijesto

Od glatkog brašna, suhog kvasca, umućenog jajeta, šećera, soli, ruma, ulja i mlijeka zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da se kratko diže.


2Dodajte maslac i ostavite da se diže

Umijesite omekšali maslac i dobro izradite tijesto. Posudu pokrijte i ostavite na toplome da se digne još jednom.


3Dok se tijesto diže izradite nadjev

Mljevene orahe zalijte sa vrućim lijekom, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.


Odvojite žumanjak od bjelanjka, od bjelanjka izradite čvrsti snijeg i lagano ga umiješajte u pripremljene orahe. Griza dodajte toliko da smjesa ne bude tekuća.


4Razvaljajte tijesto i nadjenite ga

Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika, na debljinu 1cm i jednoliko namažite pripremljenim nadjevom. Zamotajte ga u formu "rolade", prerežite popola duljinom, formirajte pletenicu i prebacite u namašćeni kalup


5Zagrijte pećnicu

Pletenicu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže dok se pećnica ne ugrije na 170 stupnjeva.


6Stavite peći

Pecite 50 minuta, nakon 15min s gornje strane pokrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorila. Ohlađenu pletenicu pospite šećerom u prahu.