Brioche s kremom od vanilije i džemom od šumskog voća

Vrijeme pripremePriprema
2h 20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Brioche s kremom od vanilije i džemom od šumskog voća

Brioche, podrijetlom iz Francuske, pecivo je s visokim sadržajem jaja i maslaca, najpoznatije rađeno u slanoj varijanti. Kako sam više pobornik slatkoga, morala sam isprobati i slatku varijantu ovog finog francuskog peciva. Danas vam donosim recept za slatki mekani brioche, s kremom od vanilije i džemom od šumskog voća.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

400 gglatkog brašna
60 gšećera
1 paketićbourbon vanilin šećera
1 vrećicasuhog kvasca
1 prstohvatsoli
1jaje
65 gotopljenog maslaca
150 mltoplog mlijeka

Krema od vanilije

130 mlmlijeka
1 paketićbourbon vanilin šećera
40 gšećera
1žumanjak
10 ggustina

Dodatni nadjev

120 gdžema od šumskog voća

Priprema

1Zamijesite tijesto

Pomiješajte sastojke za tijesto i lagano mijesite rukom dok ne dobijete mekanu kompaktnu smjesu.


Pokrijte tijesto krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu 1,5-2 sata (što duže to bolje).


2Pripremite kremu od vanilije

U posudi pomiješajte šećer, bourbon vanilin šećer i gustin.


U loncu zakuhajte mlijeko.


Prelijte vruće mlijeko preko prethodno promiješane smjese i vratite na vatru. Brzo miješajte.


Ostavite da kuha još 2-3 minute, odnosno dok se ne napravi puding.


Prekrijte kremu prozirnom folijom i ostavite da se hladi.


3Oblikujte peciva

Kada se tijesto diglo, premijesite ga još kratko i podijelite na 8 jednakih dijelova.


Oblikujte kugle od tijesta i posložite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


Napravite udubine u svakoj lopti u koje ćete staviti kremu od vanilije i džem od šumskog voća.


4Ispecite u pećnici

Ostavite peciva da još malo odstoje te zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


Pecite ih 25 minuta.


5Poslužite

Nakon što su peciva gotova, ostavite ih da se ohlade te ih prilikom posluživanja pospite šećerom u prahu. Najfinija su dok su još topla.


Uživajte u ovom slasnom desertu s kremom od vanilije i džemom od šumskog voća!