Ledene kocke

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Ledene kocke

Kremaste i ukusne, a gotove za čas! Ledene kocke definitivno su mi jedne od omiljenih deserata. Čini ga sočan kakao biskvit u kombinaciji s laganom mliječnom kremom i čokoladom glazurom. Svakako predlažem da isprobate.

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

4jaja
150 gkristal šećera
80 gglatkog brašna
0,5 vrećicepraška za pecivo
1 žličicakakaa

Krema

1 lmlijeka
80 gkukuruznog škroba (gustina)
80 gglatkog brašna
150 gkristal šećera
200 gmaslaca

Zalijevanje biskvita

200 mlvode
50 gkristal šećera

Čokoladna glazura

200 gčokolade za kuhanje
8 žlicaulja

Priprema

1 Napravite biskvit

Razdovojte žumanjke od bjelanjaka. Potom u dubljoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte glatko brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo pomiješan s kakaom. Izmiksajte.


Za kraj izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i dodajte u smjesu od žumanjaka. Smjesu izlijte u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje, dimenzija 24x34cm. Biskvit pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta, pečeni biskvit ohladite.


2 Napravite kremu

U dublju posudu ulijte mlijeko i stavite kuhati s tim da manji dio mlijeka odvojite u jednu manju zdjelicu u koju još dodate šećer, brašno i gustin. Sve dobro promiješajte.


Kada mlijeko zavri, dodajte mješavinu gustina i brašna. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako se ne bih stvorile grudice. Kada se krema zgusne stavite je strane i pustite da se ohladi.


Izmiksajte omekšali maslac te dodajte u ohlađenu kremu. Sve još dobro sjedinite s mikserom da nastane glatka krema.


3 Prelijte biskvit sirupom

Ohlađeni biskvit prelijte sirupom koji se radi ovako:


U manji lonac na vatru stavite vodu i šećer i kada se šećer otopi prelijte preko ohlađenog biskvita.


4 Složite kolač

Na preliveni biskvit ravnomjerno rasporedite kremu i dobro poravnajte. Prelijte čokoladnom glazurom koju ste napravili ovako:


Čokoladu za kuhanje otopite s uljem. Kada se malo ohladi, prelijte je preko kreme i poravnajte ako je potrebno.


Kolač dobro ohladite prije rezanja.

Kristina Nekić
Kristina Nekić

Ključne riječi