Jogurt-pita

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Jogurt-pita by Shutterstock Shutterstock

Mekana pita blagog okusa koja ima više naziva: jogurt-pita, bebina pita, bebina pita s jogurtom. Ove smo čuli do sada, vjerojatno ih ima još.

Sastojci

Broj porcija
12

Prhko tijesto

300 goštrog brašna
200 gmaslaca
4žumanjka
1 vrećicapraška za pecivo

Nadjev od jogurta

4bjelanjka
100 gšećera
2čvrsta jogurta
2kisela vrhnja
3 žliceglatkog brašna

Priprema

1Napravite tijesto

Hladni maslac izmrvite u oštrom brašnu, dodajte žumanjke i prašak za pecivo i zamijesite prhko tvrđe tijesto.


Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 20 minuta dok radite nadjev.


2Napravite nadjev

Bjelanjke istucite u snijeg i u to umiješajte glatko brašno, čvrsti jogurt i kiselo vrhnje.


3Složite pitu

Pećnicu upalite da se grije na 185 stupnjeva.


Prhko tijesto prstima utisnite u nauljen i masnim papirom obložen kalup za tortu (i dno i stranice) promjera 26 centimetara (može i malo manji ili malo veći).


Na to izlijte nadjev.


4Ispecite

Pecite oko 45 minuta. Za vrijeme pečenja će pita nabubriti, ali izravnat će se kad se ohladi. Bit će i drhtava kad je izvadite van, to je ok jer će se stvrdnuti kad bude ohlađena.

Ana Korenic