Svečana torta

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Svečana torta by Vanja Vukadinović
@gorskikotao Vanja Vukadinović @gorskikotao
Svečana torta by Vanja Vukadinović
@gorskikotao Vanja Vukadinović @gorskikotao

Biskvit iz ovog recepta je divno mekan, sočan i žut zbog domaćih jaja, a limunova korica i sok mu daju prekrasnu dozu svježine. Ukoliko ne volite jako slatko, u biskvit i u kremu stavite manje šećera, a dio maslaca u kremi može se zamijeniti krem sirom ili slatkim vrhnjem.

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

6jaja
180 gšećera
110 gglatkog brašna

Krema

250 mlhladnog mlijeka
2 žliceglatkog brašna ili gustina
140 gmaslaca
140 gšećera u prahu

Priprema

Priprema biskvita

1Istucite bjelanjke i žutanjke

Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Istucite ih u snijeg uz dodatak malo soli. Žumanjke dugo miješajte sa šećerom. Trebate dobiti svijetlu i glatku smjesu. Za mekan i prozračan biskvit upravo je važan taj korak.


2Dodajte limun i brašno

U žumanjke dodajte sok i koricu limuna te prosijano brašno. Brašno dodavajte postepeno, žlicu po žlicu uz miješanje.


3Umiješajte snijeg od bjelanjaka

Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka. Ručno ga umiješajte.


4Pečenje

Biskvit izlijte u kalup za pečenje torte koji ste premazali maslacem i posipali brašnom. Moj kalup je bio promjera 20cm. Biskvit pecite 30 do 40 minuta na 170°. Drvenim štapićem provjerite je li biskvit pečen.


5Rezanje

Ostavite da se biskvit dobro ohladi te ga prerežite na tri jednaka dijela.

Kuhanje kreme

6Mlijeko pomiješajte s brašnom

Hladno mlijeko stavite u zdjelu te pjenjačom umutite brašno da bude bez grudica.


7Kuhajte na laganoj vatri

Smjesu miješajte i zagrijavajte na slaboj vatri. Krema će ispasti gusta. Ostavite smjesu da se ohladi.


8Maslac izradite sa šećerom

Omekšali maslac izradite sa šećerom u prahu. Dodala sam i limunovu koricu. Smjesa mora biti svilena i glatka


9Pomiješajte smjesu s izrađenim maslacem

Ohlađenu smjesu izmiješajte sa smjesom maslaca i šećera u glatku kremu. Ukoliko su vam se stvorile grudice protisnite kuhanu kremu kroz sito ili je propasirajte.

Slaganje torte

10Slažite kremu na biskvit

Na stalak za tortu stavite dio biskvita koji ima gornju koricu i namažite kremom. Zatim stavite srednji biskvit pa kremu. Završite s dijelom biskvita koji se u kalupu pekao dolje da vam površina bude ravna. Cijelu tortu premažite kremom.


11Ukrašavanje

Tortu dodatno možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem, bombonima u obliku pisanica, bobičastim voćem ili jestivim cvijećem.

Posluživanje

12Izvadite tortu na sobnu temperaturu

Prije posluživanja tortu izvadite na sobnu temperaturu da krema malo otpusti. Poslužite uz desertno vino ili liker.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.