Pita od jogurta s višnjama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od jogurta s višnjama by Shutterstock Shutterstock

Klasična pita od jogurta nas još nikad nije razočarala, ovaj put je pripremamo s višnjama.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

200 gmaslaca
4žumanjka
100 gšećera
400 gbrašna
1 paketićpraška za pecivo
1 paketićvanilin šećera

Krema

4bjelanjka
540 gčvrstog jogurta
400 gkiselog vrhnja
5 žlicaoštrog brašna
200 gšećera
1 paketićvanilin šećera
1 paketićlimun šećera

Priprema

Tijesto

1Zamijesite tijesto

Maslac narežite na listiće i pomiješajte sve sastojke u posudi. Rukama zamijesite tijesto. Na početku će se teško mijesiti, ali čim se malo spoji, prebacite ga na stol i nastavite mijesiti tako da skupljajte mrvice i spajate tijesto.


Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete lijepu kuglu. Ukoliko ga baš ne uspijevate zamijesiti, dodajte u tijesto žlicu vrhnja pa će biti lakše.


2Podijelite tijesto

Tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela i svaki stavite u zasebnu vrećicu.


Jednu polovicu spremite u hladnjak (onu koju ćete utisnuti u dno), a drugu u zamrzivač (onu koju ćete naribati) na 30 minuta.


Dok se tijesto hladi, pripremite kremu.

Krema i slaganje

1Zagrijte pećnicu

Stavite grijati pećnicu na 200°C.


2Pripremite kremu

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.


Dodajte im jogurt, kiselo vrhnje, brašno, šećer, vanilin i limun šećer. Još kratko sve izmiksajte kako bi se sjedinilo i ostavite sa strane.


3Pripremite lim za pečenje

Uzmite lim za pečenje u kojem ćete peći pitu i izrežite papir za pečenje tih dimenzija.


4Razvaljajte tijesto

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na masni papir. Lagano ga pobrašnite kako vam se ne bi ljepilo za valjak.


Razvaljano tijesto, zajedno s papirom za pečenje, premjestite u lim.


5Nanesite kremu

Na tijesto stavite kremu pa je poravnajte.


Višnje ravnomjerno pospite po kremi od jogurta.


6Naribajte tijesto po vrhu

Izvadite drugo tijesto iz zamrzivača i naribajte ga na pitu pomoću ribeža s krupnim otvorima.


7Ispecite u pećnici

Pecite oko 35-40 minuta. Pita je gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju, ovisno o pećnici.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.