U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i naribanu koricu limuna dok ne dobijete konzistenciju mokrog pijeska.
Umiješajte rastopljeni maslac, ulje, jaja, ekstrakt vanilije, sok od limuna, kiselo vrhnje i mlijeko dok se sve dobro ne spoji.
Suhe sastojke umiješajte u mokre dok se sve ne sjedini. Ne smije se previše miješati.
Ostavite smjesu za muffine da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20-30 minuta.
Dok smjesa odmara, zagrijte pećnicu na 220°C i kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.
Umjesto da sve kalupe napunite smjesom, samo svaki drugi kalup napunite s 3 žlice smjese. Dakle, punite prvi, treći, peti, i tako dalje, dok drugi, četvrti, šesti i ostali kalupi ostaju prazni. Kalupi koji nisu punjeni smjesom djeluju kao izolacija i kao rezultat toga, puni kalupi dobivaju veću količinu topline iz pećnice, a muffini će se bolje dignuti i dobiti visoke vrhove, baš kao i oni iz pekare.
Pecite muffine na 220°C 6 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C za dodatnih 7-9 minuta pečenja.
Ne otvarajte vrata pećnice kako biste smanjili temperaturu. Ukupno će se muffini peći 13 - 15 minuta. Gotovi su kada čačkalica ubodena u sredinu izađe s tek nekoliko vlažnih mrvica.
Ostavite da se muffini ohlade u kalupu 5 minuta pa ih pažljivo izvadite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Napravite glazuru od limuna sa samo dva sastojka miješanjem svježeg soka od limuna i šećera u prahu do željene konzistencije.
Žlicom prelijte glazuru preko ohlađenih muffina. Posipajte koricom limuna ako želite i uživajte!