Muffini od limuna

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Muffini od limuna by Shutterstock Shutterstock

Ovi muffini s limunom su lagani, pahuljasti, nevjerojatno vlažni i ispunjeni svježim okusom limuna. Raspodjela smjese u svaki drugi kalup i pravilno zagrijavanje tijekom pečenja rezultiraju muffinima s visokim vrhovima, baš kao u pekari.

Sastojci

Broj porcija
12

Kuhinjska oprema

1 kalupza muffine s 12 mjesta
12papirnatih košarica za muffine

Muffini

240 gbrašna
2 žličicepraška za pecivo
¼ žličicesode bikarbone
½ žličicesoli
200 gšećera
naribana korica 2 limuna
60 gmaslaca, rastopljenog
60 mlulja
2velika jaja, sobne temperature
½ žličicearome vanilije
130 mlmlijeka, sobne temperature
60 mlkiselog vrhnja, sobne temperature

Glazura

120 gšećera u prahu

Priprema

1Pripremite mjesu za muffine

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.


U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i naribanu koricu limuna dok ne dobijete konzistenciju mokrog pijeska.


Umiješajte rastopljeni maslac, ulje, jaja, ekstrakt vanilije, sok od limuna, kiselo vrhnje i mlijeko dok se sve dobro ne spoji.


Suhe sastojke umiješajte u mokre dok se sve ne sjedini. Ne smije se previše miješati.


2Odmorite tijesto

Ostavite smjesu za muffine da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20-30 minuta.


3Napunite kalupe

Dok smjesa odmara, zagrijte pećnicu na 220°C i kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.


Umjesto da sve kalupe napunite smjesom, samo svaki drugi kalup napunite s 3 žlice smjese. Dakle, punite prvi, treći, peti, i tako dalje, dok drugi, četvrti, šesti i ostali kalupi ostaju prazni. Kalupi koji nisu punjeni smjesom djeluju kao izolacija i kao rezultat toga, puni kalupi dobivaju veću količinu topline iz pećnice, a muffini će se bolje dignuti i dobiti visoke vrhove, baš kao i oni iz pekare.


4Ispecite u pećnici

Pecite muffine na 220°C 6 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C za dodatnih 7-9 minuta pečenja.


Ne otvarajte vrata pećnice kako biste smanjili temperaturu. Ukupno će se muffini peći 13 - 15 minuta. Gotovi su kada čačkalica ubodena u sredinu izađe s tek nekoliko vlažnih mrvica.


5Ohladite muffine

Ostavite da se muffini ohlade u kalupu 5 minuta pa ih pažljivo izvadite da se ohlade na sobnoj temperaturi.


6Pripremite glazuru

Napravite glazuru od limuna sa samo dva sastojka miješanjem svježeg soka od limuna i šećera u prahu do željene konzistencije.


Žlicom prelijte glazuru preko ohlađenih muffina. Posipajte koricom limuna ako želite i uživajte!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.