Galette s breskvama

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Galette s breskvama

Galette su poznata francuska poslastica od prhkog tijesta u kombinaciji s raznim vrstama voća. Mi smo se odlučili za mirisne i sočne breskve jer je ljeto njihovo doba. Ovaj brzi i pristupačni klasik osvojit će vas na prvu. Lagano se servira, a miriše fantastično!

Sastojci

Broj porcija
6

Prhko tijesto

250 gbrašna
120 gmaslaca
1jaje
40 mlvode
sol

Nadjev

4zrele breskve
3 žlicešećera
1vanilin šećer
1žličica cimeta
1žlica krušnih mrvica
1jaje za premazivanje

Priprema

1Umijesite prhko tijesto

Od brašna, maslaca, jaja, hladne vode i malo soli umijesite tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 40 minuta.

 

2Razvaljajte tijesto

Odmoreno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u oblik kruga, promjera 35 cm.

 

3Pripremite nadjev

Breskve operite, odvojite koštice, narežite na kriške. Posipajte ih s šećerom, cimetom, vanilin šećerom i krušnim mrvicama. U smjesu dodajte i malo limunovog soka po želji radi bolje arome. Ostavite neko vrijeme, da se okusi prožmu.

 

4Nadjenite tijesto

Na razvaljano tijesto rasporedite nadjev tako da rub tijesta ostavite 2 cm prazan kako bi ga kasnije mogli presavinuti.

 

5Preklopite rubove

Prazne krajeve tijesta premažite umućenim jajetom, preklopite preko voća. Posuti s malo šećera koji će se karamelizirati tijekom pečenja.

 

6Stavite peći

Galettu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20-25 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.